Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zborovanje ptic

Peter Sís
Zborovanje ptic
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2754-3
Naslov izvirnika The Conference of the Birds
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Nada Grošelj
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
26 x 18,5 cm
710 g
160 strani
Tip knjige
pravljice, basni in miti
Kategorije
leposlovje > pravljice in miti
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na Češkem rojeni ameriški avtor Peter Sís (1949), dobitnik Andersenove nagrade za leto 2012, se v svoji najnovejši knjigi navdihuje pri mnogoplastni sufijski pesnitvi, ki jo je v 12. stoletju napisal Farid ud-Din Atar. V njej sufistični učitelj Smrdokavra popelje ptice do kralja ptic Simorga oziroma do razsvetljenja. Sís zgodbe (kljub njeni neminljivi aktualnosti) ne razlaga za današnji čas, temveč v razkošnih ilustracijah ohranja vso lepoto in skrivnost izvirnika.

Zborovanje ptic je čudovito umetniško delo, namenjeno bralcem vseh starosti. Knjiga je zelo primerna tudi kot darilo.

Recenzija Bukla

Včasih se zgodi, da se ilustrator odloči, da bo naredil slikanico, ki jo bodo z enakim zanimanjem, pa seveda z drugačnim razumevanjem brali tako odrasli kot otroci. Zborovanje ptic je ena od njih, napisal in ilustriral pa jo je Peter Sis (1949), znani in večkrat nagrajeni češki ilustrator. Knjiga z bogatimi risbami, ki pa jih spremljajo enaki motivi, oživlja klasični perzijski mit iz dvanajstega stoletja, v katerem se pesnik Atar nekega jutra prebudi iz sanj, spremenjen v ptico vodeba, potem pa druge ptice zaradi splošnega nezadovoljstva z življenjem spodbudi k potovanju na goro Kaf h kralju Simorgu. Ta ima odgovore na vsa vprašanja. Ptice so seveda ujete v varnost in predvidljivost vsakdanjega življenja, a jih vodeb vseeno prepriča, da krenejo na pot. Ta pa se ne izkaže za prav lahko preizkušnjo in pomeni svojevrsten izziv – potovanje k resnici o samem sebi in soočenje s pravo resnico o lastnem jazu je pogosto najtežja naloga. Metaforična in vseživljenjska zgodba za današnji čas.

Samo Rugelj, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...