Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Golmanka in morje

Maria Parr
Golmanka in morje
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Sinji galeb
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5238-5
Naslov izvirnika Keeperen og havet
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Jure Engelsberger
Prevod Darko Čuden
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
410 g
232 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko
leposlovje > pustolovski roman
norveško leposlovje

Založnik o knjigi

Nova knjiga priljubljene norveške pisateljice. Strašna dramatičnost, nebrzdan humor in slastne jezikovne vragolije v izvrstnem prevodu Darka Čudna!

S to knjigo se vračamo v Razbito Matildo, ki smo jo pobliže spoznali v Vafljevih srčkih. Tri leta kasneje je, Lena in Trile sta stara dvanajst let. V mesto prispe nov trener nogometa in nad Lenino vratarsko kariero se zgrinjajo črni oblaki. Trile se medtem ubada s tem, kako bi naredil vtis na novo sošolko. Dedek je spet na morju in se nadeja največjega ulova vseh časov, obenem pa se poskuša otresti skrbi zaradi staranja. Kot je pričakovati, življenje z Leno ni nič kaj manj razburljivo, kot je bilo, in Trile poskuša ugotoviti, kako ohraniti prijateljstvo. Bralce bodo prav gotovo znova osvojile napete pustolovščine in domačnost čudaške druščine. Pozor! Na tobogan solz in smeha se odpravljate na lastno odgovornost.

»Pisateljičina moč ni le v rabi jezika, čeprav je v tem neverjetno dobra, ali v zgodbi, ki je neznosno vznemirljiva, temveč v večplastnosti, s katero raziskuje globino tega, kar predstavlja naše življenje. Popolna knjiga za otroke in odrasle.«
- Dagsavisen

Recenzija Bukla

Norveška avtorica Maria Parr (1981) predstavlja enega izmed najbolj posebnih in iskrenih glasov sodobne otroške in mladinske književnosti, saj svojih bralcev ne zavija v vato, hkrati pa je empatična, ustvarja večplastne like in se ne zateka v klišejske rešitve zgodbenih lokov. V slovenščini smo lahko brali že njeno Tonjo iz Hudega Brega in Vafljeve srčke, v katerih spoznamo navihana prijatelja Leno in Trileja. Golmanka in morje je težko pričakovano nadaljevanje nagrajenih in v skoraj dvajset jezikov prevedenih Vafljevih srčkov, naslovna golmanka pa je zdaj že dvanajstletna Lena, ki se ob vrnitvi s počitnic na Kreti spopada z mnogimi težavami. Novi nogometni trener ji ne da prave priložnosti, povrhu pa še njen najboljši prijatelj Trile vse preveč pozornosti posveča vsiljivki, Nizozemki Brigiti. Vseeno pa uspe navihancema nadoknaditi vse neum­nosti, saj je neustrašna pobalinska Lena vedno pripravljena na nov skrivni podvig. V obdobju enega leta spremljamo njune neverjetne dogodivščine in prigode, vidimo pa ju tudi odraščati, saj se začneta kot mladostnika spraševati o zaljubljenosti in se zavedati minljivosti. Trdno in iskreno prijateljstvo ponovno prestane vse preizkušnje, humorna zgodba z ravno prav skandinavske obarvanosti pa še posebej zaživi v sočnem prevodu Darka Čudna in živahnih ilustracijah Jureta Engelsbergerja.

Veronika Šoster, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...