Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Peti dan

Frank Schätzing
Peti dan
37,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-00-0558-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 16 cm
853 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > pustolovski roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Perujski ribič izgine na odprtem morju. Trume izjemno strupenih klobučnjakov oblegajo avstralsko obalo. Pred Kanado izginejo kiti. Pojavijo se šele z večtedensko zamudo, vendar pa se živali vedejo nenavadno agresivno. Poleg tega ekipa, ki se ukvarja s črpanjem nafte, na dnu Norveškega morja naleti na milijone nenavadnih črvov z mogočnimi kleščastimi čeljustmi, ki rinejo v morsko dno. Biolog Sigur Johanson, ki živali pregleduje, sluti, da se za anomalijami skriva več kot le vrsta čudnih naključij: življenje v morju nekaj obrača proti človeku. Do podobnih zaključkov pride tudi indijanski raziskovalec kitov Leon Anawak: napoveduje se katastrofa, ki bi lahko postavila pod vprašaj nadaljnji obstoj človeške vrste. Toda kdo ali kaj jo povzroča? Znanstveniki morajo priznati, da ve človek o planetu, ki ga domnevno obvladuje, manj kot o vesolju. Iskanje krivca pa jih sooči z njihovimi najhujšimi nočnimi morami.

Roman, ki bi ga lahko podnaslovili tudi z morje vrača udarec, je bil v Nemčiji prodan v milijonski nakladi, pravice zanj so prodali v več kot 20 držav, Uma Thurman je kupila pravice za film
V slogu apokaliptičnih romanov in filmov, kot so Brezno, Zadnji udarec ali Dan neodvisnosti ustvari zgodbo, kaj bi se zgodilo, če nam morje vrne udarec za vse onesnaženje, ki smo ga naredili.
Z močnim ekološkim nabojem je roman postal del pop kulture po vsem svetu.

FRANK SCHÄTZING, tudi sam izkušen potapljač, kreativni direktor reklamne agencije, glasbenik in ljubitelj narave, bojni pohod narave proti človeštvu uprizori kot srhljiv scenarij, ki jemlje dih, bralca drži v napetosti in ga popelje v nepredstavljive globine.

Recenzija Bukla

Norveški znanstvenik Sigur Johanson raziskuje novo vrsto nevarnih morskih črvov, ki povzročajo razpadanje kontinentalne police, v Kanadi se njegov kolega Leon Anawak ukvarja z nenavadno agresivnim obnašanjem kitov, v Peruju izginevajo ribiške ladje, pa tudi na drugih delih sveta se dogajajo nerazložljive stvari, ki so vse povezane z morjem oziroma življenjem v njem. Raziskovalcem se vedno bolj dozdeva, da ti dogodki niso naključni, ampak so načrtovani in usmerjeni proti ljudem. Odgovor na vprašanje ponudi Johanson s teorijo o obstoju neznane inteligence, ki jo poimenuje Yrr in ki naj bi iz morskih globin želela uničiti človeško vrsto zaradi njenega onesnaževanja in uničevanja svetovnih morij. Peti dan je poln znanstvenih dejstev, zanimivih informacij o morju in življenju v njem. Hkrati pa je to dober znanstvenofantastični triler, ki poleg izjemno napete zgodbe, zaradi katere knjigo težko odložite iz rok, vsebuje tudi izrazit okoljevarstven poudarek in kritiko aktualnih političnih razmer v svetu.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...