Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Postaja Tajga

Petra Hůlová
Postaja Tajga
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-179-1
Naslov izvirnika Stanice Tajga
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
540 g
452 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > pustolovski roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Postaja Tajga (2008) je skrivnostno intoniran pustolovski roman, v katerem avtorica povezuje različna obdobja, dežele, kulturna okolja in vrednostna merila, soočenje evropskega duha s sibirsko civilizacijo. Junaki so prebivalci tamkajšnjih zakotnih vasi terdva danska pustolovca, ki se v razmaku nekaj desetletij odpravita v tajgo. Drugi raziskujeizginotje prvega. »Zgraditi mesto v tajgi, to lahko pade na pamet samo Rusom, grobijanom z nežno dušo,« trdi danski študent antropologije Erske. Čeprav se je skrbno in sistematično pripravljal, čeprav je tako kot njegov predhodnik Hablund prebral na kupe gradiva, ni zmožen razumeti duše tajge.

Avtorica konfrontira dve prelomni obdobji sovjetske oz. ruske zgodovine 20. stoletja; povojno obdobje, polno upanja, povsod prisotne sovjetizacije, kolektivizacije, kolhozništva in podržavljanja, in na drugi strani devetdeseta leta, čas navidezne streznitve po zlomu sovjetske velesile.

Recenzija Bukla

Sibirsko izginotje in sprehod čez (post)sovjetski čas
Petindvajset let po razpadu Sovjetske zveze je skrajni čas, da življenje v imperiju na vzhodni strani železne zavese dobi obraz brez ideoloških mask in ličil. Le tako je, ob potovanjih po neskončnih prostranstvih med Krimom in Kamčatko ter večnem hlastanju ruskih klasikov in Svetlane Aleksijevič, mogoče razumeti svet, ki so nam ga v instantnih izdelkih omejenega roka trajanja prodajali v črno-beli tehniki.
Zato se opisovanja sovjetskega sveta kot bralec vedno znova – tudi pri največjih žurnalistično-literarnih piscih druge polovice 20. stoletja, kot sta bila, denimo, Tiziano Terzani in Ryszard Kapuściński – lotim z blažjo skepso. Sovjetska zgodba je namreč tako kompleksna, da je skoraj ni mogoče opisati brez neposrednega doživetja in globoko eksistencialne, postpolitične izkušnje.
Mladi češki avtorici Petri Hulovi (1979) je uspelo. Postaja Tajga je veličastna knjiga, ki kriči po filmski in – s svojo nepredividljivo dramaturgijo – tudi po odrski upodobitvi. Kmalu po koncu druge svetovne vojne se danski poslovnež Hablund v iskanju življenjskega izziva prav po »pionirsko« odpravi proti Sibiriji, kjer v svoji orientalistični naivnosti in duhu časa želi spoznati običaje enega izmed lokalnih šamanskih plemen, ki jih »sovjetizacija« še ni povsem poenotila s prototipom modernega sovjetskega človeka. Hablund, ki beži pred seboj in svetom ter površnimi osebnimi odnosi, se globoko v Sibiriji kmalu zaleti v zid iluzij, kmalu zatem pa ga požrejo prostranstva ruske tajge. Hablundovo izginotje tako postane skrivnost, o kateri ne želi nihče govoriti. Šestdeset let kasneje se za njim poda mladi Danec Erske, ki bi rad raziskal Hablundovo skrivnost in vstopil v postsovjetski svet prvotnih prebivalcev Sibirje in njihove mitologije. Hablundovo in Erskejevo raziskovanje temačnih skrivnosti sibirske tajge se kljub časovnemu zamiku odvija vzporedno. Prepleteno je z močnimi osebnimi zgodbami, scenarističnimi obrati, malenkost »hiperboličnimi« liki, vrhunskimi opisi narave in družbe, etnološko in antropološko analizo ter lucidno medvrstično politično kritiko le še na videz eksotičnega sveta, ki mu ni tuje nič, kar je človeškega, torej – sovjetskega. Postaja Tajga je osvobajajoče delo, ki se klišejem in tabujem glasno, a prefinjeno posmehuje v obraz.

Boštjan Videmšek, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...