Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Špicelj

Petr Placák
Špicelj
33,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-599-0
Naslov izvirnika Fizl
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Nives Vidrih
Spremna beseda Nives Vidrih
Urejanje Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
740 g
422 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > pustolovski roman
zgodovina
biografije in spomini > avtobiografija
češko leposlovje

Založnik o knjigi

»Špicelj nima imena, ne očeta in matere. Izobčenec je, ki se je po lastni volji izključil iz človeške družbe, da bi služil zlu, v imenu katerega napada samo bistvo človeka.«

Špicelj je – če parafraziramo češkega literarnega kritika – mešanica pustolovskega romana, zgodovinopisja, ki bogato črpa iz arhivskih virov, humoristično obarvanih spominov, kingovske grozljivke o pošastih pod površjem vsakdanjosti, besnega pamfleta, političnega manifesta in recimo še junaške legende. Knjiga prikazuje življenje čeških disidentov (v njej nastopa tudi Václav Havel in vrsta drugih disidentov) in perfidno delovanje tajne policije. Avtor pripoveduje o svojih disidentskih izkušnjah v letih od 1982 do 1989, do padca komunizma. Kot sin uglednega zdravnika in podpisnika Listine 77 je bil že vnaprej obsojen na drugorazredni položaj v družbi, nato pa je tudi zaradi svojih dejanj postal predmet zanimanja tajne policije, bolj ali manj omejenih, zlobnih in grotesknih špicljev, in prestal vrsto bolj ali manj brutalnih zasliševanj, tepežev, priporov. Prvo srečanje s špicljem ga ni zlomilo, ampak mu je postalo neke vrste iniciacija: notranje se je osvobodil obveznosti do države in družbe. Zelo spretno se je izmikal tajnim policistom, ki so ga hoteli spraviti bodisi v zapor, psihiatrično bolnišnico ali na (dveletno) služenje vojaškega roka. Če mu tajna policija ne bi onemogočila študija, ne bi imel časa za ilegalne aktivnosti, s katerimi je prispeval k padcu komunističnega režima – tako pravi. Vsaka stvar je za nekaj dobra.

Recenzija Bukla

Ta dokumentarni esej je pred nekaj leti napisal Petr Placák (1964), češki pisatelj in publicist, vsestranska, celo protislovna osebnost češkega kulturnega življenja, ki je še pred padcem železne zavese pripadal krogu avtorjev undergrounda. Špicelj je posvečen obdobju komunističnega režima, ki je temeljil na vsesplošnem vohljanju in ovajanju, v njegovi srčiki pa je avtor sam, ki komentira, dopolnjuje, popravlja ali zanika takratna poročila Državne varnosti, ki so jih v suhem, birokratskem jeziku v zvezi z njim sproducirali državni organi. Knjiga je tako na eni strani analiza lastnega banalnega primera, ki pa mu je Državna varnost namenila neskončno preiskovalnih ur, na drugi pa postmoderno in sodobno ogledalo življenju v komunističnem totalitarizmu, saj Placák prefinjeno preiskuje psihološke vidike življenja v njem. Izvrstni spomini pogumnega in zanesenjaškega mladeniča, ki se je uspel dvigniti nad paranojo komunistične oblasti.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...