Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sežigalec trupel

Ladislav Fuks
Sežigalec trupel
17,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-241-300-2
Prevod Tatjana Jamnik
Spremna beseda Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13,5 cm
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
češko leposlovje

Založnik o knjigi

Dogajalni okvir romana je postavljen v Prago tik pred drugo svetovno vojno. Gospod Kopfrkingl, uslužbenec v krematoriju, je zgleden, moralno neoporečen državljan, vzoren mož in oče, abstinent, ne kadi in nima rad le ljudi, temveč tudi živali. Njegov svet se zdi naravnost idiličen. Svoj vzneseni odnos do realnosti poudarja z rabo nenavadnih, a nadvse lepo zvenečih besed, s katerimi poimenuje predmetnost ali ogovarja svoje bližnje. Realnost po potrebi – kadar se mu poimenovanje zdi premalo poetično in skrivnostno – tudi preimenuje: svojo ženo iz vsakdanje Marije prekrsti v Lakme, krematoriju pravi Hram smrti … S tem ustvarja svet, v kakršnem bi rad živel, in sebe predstavlja takšnega, kakršen bi rad bil ...

Za roman sta značilna precej nenavadna zgradba in slog. Z na videz lahkotnim ponavljanjem ter variiranjem motivov, besed, besednih zvez in stavkov je pisatelju uspelo ustvariti tesnobno, iz strani v stran grozljivejše vzdušje.

Knjigo bi bilo mogoče razumeti kot študijo o tem, kako v (slehernem) človeku tiči volja do moči ter s kakšno lahkoto in brez zadržkov se v hipu, ko mu to omogočijo zunanje okoliščine, postavi na stran močnejših. Situacija, ki jo opisuje, bi se lahko ponovila kjerkoli in kadarkoli. In najbrž ni naključje, da roman, ki je eno najbolj znanih Fuksovih del (vsaj na Češkem bržkone tudi zato, ker je bil po njem posnet istoimenski film, ki je bil kmalu po premieri leta 1968 umaknjen iz kinodvoran in se je na velika platna vrnil šele leta 1990, nekaj mesecev po političnem prevratu), v prvem desetletju 21. stoletja ponovno ponatiskujejo na Češkem in izdajajo v novih prevodih po evropskih državah. Etična vprašanja, ki jih obravnava, postajajo danes, ko se na svetu nezadržno večajo razlike med peščico obogatelih in večino revnih ter se pojavljajo znaki nove velike gospodarske krize, spet še kako aktualna.

Recenzija Bukla

Pred štiridesetimi leti je bil v režiji Juraja Herza posnet češkoslovaški film Sežigalec trupel, modernistično zrežirana groteskno psihološka srhljivka, v kateri je, kot kremator trupel, glavni Karl Kopfrkingl. Strašljivo patološki karakter je zrasel pri koscenaristu in hkrati avtorju romana ter enem pomembnejših čeških pripovednikov. Zgodbo je postavil v Prago, kjer Kopfrkingla, sicer moralno neoporečnega državljana, vse bolj preteča nacistična obsedenost potisne v shizofrenijo, tako da se odloči poskrbeti za privatno rešitev judovskega vprašanja. Bizarno. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...