Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Skodelica kave = A cup of coffee

Ivan Cankar
Skodelica kave = A cup of coffee
25,95 € 25,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-253-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Skodelica kave
Leto izdaje izvirnika 1967
Ilustracije Peter Škerl
Prevod Tadeja Spruk
Spremna beseda Janja Batič, Dragica Haramija
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
32 x 23,5 cm
630 g
44 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V nekem obdobju svojega življenja se je Cankar za krajši čas preselil domov in je na podstrešju mračne volje pisal svoje prve ljubezenske zgodbe. Kljub revščini in splošnemu pomanjkanju si je zaželel kave. Mati mu je željo uresničila. Kavo mu je prinesla na podstrešje, a jo je Cankar, v svojem čemernem razpoloženju, osorno odpravil z besedami, naj ga pusti na miru. Roka, v kateri mu je prinašala kavo, se ji je zatresla, rekla pa mu ni ničesar. Mnogo let pozneje, ob neki drugi priložnosti, ko mu je tuja ženska prinesla kavo, se je Cankar zavedel močne bolečine in krivde, ker je materi storil tako krivico – ki pa je ni bilo mogoče več popraviti.

Cankarjeva mojstrska črtica je tokrat predstavljena kot naslovniško odprta knjiga z ilustracijami, namenjena vsem generacijam. Izvirno Cankarjevo besedilo spremljajo ilustracije kritiško nagrajenega ilustratorja Petra Škerla, sporočilna vrednost Cankarjevega besedila je zažarela v novi in osveženi podobi ter se bo s tem priljubila novim generacijam.
Besedilo in ilustracije pospremi razmišljanje dr. Dragice Haramija in dr. Janje Batič, ki pojasnita vlogo ilustracije pri interpretaciji literarnega dela ter opozorita na pripovedno vrednost likovne komponente dela. S tem je v fokus postavljena moderna reinterpretacija črtice, in ne kritiški odzivi in interpretacije avtorjevega življenja in dela, ki jih je na trgu precej.
Besedilo vsebuje tudi angleški prevod, kar knjigo naredi zanimivo tudi za tuji trg in neslovensko bralsko občinstvo.

Recenzija Bukla

Dobro znana zgodba o avtorjevih občutkih krivde je v letu, ko se spominjamo 100-letnice Cankarjeve smrti, znova zaživela, tokrat v dvojezičnem vrhunskem literarno-likovnem paketu. Znamenita Cankarjeva avtobiografska črtica, ki je bila prvič objavljena v Ljubljanskem zvonu leta 1910, je v svoji izvirni obliki celostno povezana z velikimi, tudi celostranskimi ilustracijami Petra Škerla, ki je z bogatim rjavim rastrom zgodbi vdihnil nostalgični pečat. Mojstrske risbe so neločljivo povezane z besedilom, in zato sta v spremni besedi doktorici Dragica Haramija in Janja Batič zapisali, da se lepota slikanic skriva v njihovi naravi, ki združuje književno in likovno umetnost. Zgodba v ­zgodbi.

Renate Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...