Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slikarka

Mary Basson
Slikarka
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-00-4240-2
Naslov izvirnika Saving Kandinsky
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Neža Kralj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
349 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Na slikanju v bavarskih gorah se mlada Gabriele (Ella) Münter zaljubi v svojega poročenega učitelja Vasilija Kandinskega.

Čeprav na njuno nezakonsko ljubezensko zvezo v Evropi na začetku 20. stoletja gledajo z neodobravanjem, njuna skupna umetniška pot pomeni začetek abstraktnega ekspresionizma v slikarstvu. Z Aleksejem Javlenskim, Franzom Marcom in drugimi člani gibanja Modri jezdec Münterjeva in Kandinski v umetnosti razvijeta nekaj povsem novega. A sreča v dvoje se konča še pred nacističnim čiščenjem 'degenerirane umetnosti'. V tem obdobju na preizkušnji ni le Ellin pogum, temveč tudi njena predanost umetnosti in ljubezni.

Življenjska zgodba Gabriele Münter je pripoved o junaštvu v času osebne in zgodovinske krize. Slikarka je njena zgodba.

Recenzija Bukla

Osrednja junaka biografske pripovedi sta nemška ekspresionistična slikarka Gabriele Münter in legendarni Rus Vasilij Kandinski, začetnik abstraktnega slikarstva. Kandinski je v začetku 20. stoletja v Nemčiji ustanovil slikarsko šolo Phalanx, Gabrielo (Ello) pa je prepoznal kot eno svojih najbolj nadarjenih učenk. Med občutljivo Ello in njenim poročenim učiteljem je vzplamtela ljubezen, njuno nezakonsko skupno življenje je trajalo vse do začetka prve svetovne vojne, ko je Vasilij zbežal v Rusijo. Roman poleg tragične ljubezenske zgodbe ponuja pronicljiv vpogled v družbeno dogajanje v turbulentnih obdobjih prve in druge svetovne vojne, predstavi tudi druge iz skupine avantgardnih umetnikov, ki so strastno iskali nove poti likovnega izražanja, v nacistični Nemčiji pa postali predmet posmeha in grobe uničevalnosti. Predvsem je knjiga poklon slikarki in ženski, ki si je upala, ki je že kot otrok samosvoja sledila svojim sanjam tako v umetnosti kot v osebnem življenju, vendar za to plačala visoko ceno.

za dobre knjige.si, Anica Derganc, MKL, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...