Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tovarna punčk

Elizabeth Macneal
Tovarna punčk
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-00-4179-5
Naslov izvirnika The Doll Factory
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Mojca Svetičič
Urejanje Branka Fišer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
310 g
348 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > srhljivi roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Slikovita ljubezenska zgodba s podtoni trilerja, postavljena v viktorijansko Anglijo.

Leta 1850 v londonskem parku Hyde gradijo prizorišče za Véliko razstavo in v množici, ki opazuje ta osupljivi prizor, se po naključju srečata moški in ženska. Za Iris, nadobudno rdečelaso slikarko, je to nepomemben dogodek, toda za Silasa, zbiralca kuriozitet, ki se navdušuje nad vsem, kar je nenavadno in lepo, srečanje predstavlja nov začetek.

Ko Louis Frost, član predrafaelitske slikarske bratovščine, Iris vpraša, ali bi bila njegov model, ona pristane, toda obljubiti ji mora, da jo bo učil slikati. Odprejo se ji obzorja, ki si jih ni zamišljala niti v najdrznejših sanjah. Toda ne zaveda se, kaj preži v mraku. Odkar jo je Silas srečal, razmišlja samo o eni stvari, in njegova obsedenost je iz dneva v dan večja …

Fascinanten prvenec mlade britanske pisateljice Elizabeth Macneal, preveden v več kot 25 jezikov, je vrhunska ljubezenska zgodba med dvema umetnikoma, prepredena s kriminalnimi podtoni in postavljena v čas viktorijanske Anglije.

Recenzija Bukla

Zgodovinski gotski roman Tovarna punčk odlikuje slikovit prikaz življenja v Londonu v letih 1850 in 1851, ko se je v parku Hyde pripravljala in odvijala svetovna prireditev Vélika razstava, kjer so predstavljali dosežke človeštva. Macnealova posrečeno vijuga med dickensovskimi opisi težkega življenja revnejših slojev na eni strani in bohemskega, na videz brezskrbnega bivanja umetnikov na drugi strani. V ti okolji pa vključi pot glavne junakinje Iris, ki od jutra do večera dela v delavnici punčk, ob tem pa sanjari o svoji strasti, slikarstvu. Naključje jo privede, da si jo za svoj model zaželi umetnik Frost, član predrafaelitske slikarske bratovščine. Iris privoli pod pogojem, da jo uči slikati, med njima pa se začne plesti še kaj več kot le prijateljstvo. Iris, ki je kljub temu, da ima pokvečeno ključnico, privlačna, sije pa predvsem zaradi svojega optimističnega in zagnanega pogleda na svet, medtem pade v oči čudaškemu nagačevalcu in zbiralcu nenavadnosti Silasu. Iris postane predmet njegove obsesije, ki se stopnjuje v otipljivem suspenzu ... Roman močno zaznamuje vzdušje viktorijanske Anglije, kjer so veljale številne družbene rigidnosti. In čeprav je Iris (ki je sicer navdihnjena po resnični umetnici in modelu Lizzie Siddall) v mnogočem podobna sodobni predstavi ženske, to le ojača kontrast duha tedanjega časa, ki ga otelesi tudi več stranskih likov iz njenega kroga poznanstev. Mam­ljiv roman o umetnosti, želji po uspehih in boljšem življenju, ljubezni in pogubni obsedenosti bo zlasti zaradi podobne pripovedne umeš­čenosti všeč vsem, ki so uživali v naslovih, kot sta Nočni cirkus Erin Morgenstern in Miniaturistka Jessie Burton.

Aleš Cimprič, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...