Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Jonas Jonasson
Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2708-6
Naslov izvirnika Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Nada Grošelj
Urejanje Ana Ugrinović

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
700 g
481 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V domu za ostarele je vse pripravljeno za praznovanje Allanovega 100. rojstnega dneva, zbrani so gostje, mediji in župan s slavnostnim govorom. Allan pa tik pred zdajci pobegne skozi okno, z nekaj fičniki v žepu si kupi avtobusno vozovnico, do koder pač gre, vmes pa ukrade še kovček nekemu sumljivemu mladeniču, ki ga poprosi, naj malo popazi nanj. Izkaže pa se, da je v kovčku ogromno denarja ...

Tako se začne izjemno potovanje stoletnika in avanture, polne napetosti in nevarnosti. A ta pot se ne dogaja le v sedanjosti, ampak tudi v Allanovi preteklosti, saj se je v svojem dolgem življenju znašel na prizorišču skoraj vseh najpomembnejših zgodovinskih dogodkov 20. stoletja.

Knjižni prvenec Jonasa Jonassona, ki si je prej služil kruh kot novinar, je takoj po izidu zbudil zanimanje največjih svetovnih založb, kritikov, predvsem pa bralcev. Mednje spadajo tudi oboževalci Arta Paasilinne. Stoletnik pa je očitno tudi izjemno privlačen za film, saj se v romanu srečajo prizemljenost Forresta Gumpa, optimizem filma Življenje je lepo, čudež starosti iz Nenavadnega primera Benjamina Buttona in prigode barona Münchhausna.

Recenzija Bukla

Redkokdaj se zgodi, da bi si nekdo z neangleško govorečega območja že s svojim prvim romanom zagotovil mednarodno slavo in milijone prodanih izvodov. Še bolj nenavadno je, če gre pri tem za leposlovni, ne pa za žanrski roman. Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil je že kmalu po izidu leta 2010 postal senzacija, ki se je s prevodom v angleščino začela samo še širiti po svetu. Premisa romana je preprosta: Allan Karlsson je rahlo ekscentrični in malce neprilagojeni skorajšnji stoletnik, ki svoje jesenske dneve preživlja v domu za upokojence, kjer mu nameravajo ob častitljivem jubileju pripraviti spodobno proslavo, tudi z udeležbo lokalnih pomembnežev. Obstaja pa nekdo, ki se tega praznovanja ne želi udeležiti; to je slavljenec sam. Brez kakega velikega načrta v samih copatih zleze skozi okno, se v svojem počasnem tempu prebije do bližnje avtobusne postaje, potem pa mladcu, ki ga poprosi, če mu lahko popazi na kovček, ker gre na stranišče, mimogrede ukrade še kovček ter se spravi na avtobus, ki ga odpelje novim dogodivščinam in novemu življenju nasproti. Ker se vse do zdaj povedano zgodi na manj kot desetih straneh romana, si lahko mislite, da je pred vami pravi pripovedni stampedo, in pri tem se ne boste zmotili. Po eni strani spremljamo Karlssona, ki čez nekaj časa presenečeno ugotovi, da je ukradeni kovček poln denarja, kar za njim sproži pregon tako s strani policije kot mafije, ki je lastnica denarja; v drugi pripovedni niti pa avtor obdela Karlssonovo (dobesedno) stoletno osebno in družinsko zgodovino, v kateri se je junak – kot kak Forrest Gump – mimogrede udeležil mnogih pomembnih dogodkov dvajsetega stoletja ter prijateljeval s svetovno znanimi osebami, kot so Stalin in Churchill, Truman ali de Gaulle. Če morda mislite, da ste z Artom Paasilinno použili bistvene sestavine skandinavskega humorja, vas bo Stoletnik nedvomno razorožil s svojo obilno porcijo. Njegov avtor, Jonas Jonasson (1962), je bil sprva novinar, ki je potem sredi devetdesetih let ustanovil svoje podjetje in iz njega v desetih letih naredil spodobno medijsko skupino, ki pa jo je leta 2005 prodal zaradi vsestranske izgorelosti. Da bi prišel k sebi, se je preselil na južno švedsko obalo, kjer je začel snovati Stoletnika, ki je izšel pet let kasneje, zdaj pa piše svoj naslednji roman z naslovom Analfabet, ki je znal šteti. Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil pa je roman, v slovenski izdaji povrh vsega še izvirno in domišljeno oblikovan, ki vam bo polepšal pomlad in vas ob tem spravljal v smeh.

Samo Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...