Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bezimena

Nina Bunjevac
Bezimena
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zavod VigeVageKnjige
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-93736-3-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Bezimena
Prevod Tadeja Spruk
Urejanje Anja Golob

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 21,5 cm
1.280 g
224 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bezimena, tretji risoroman kanadske striparke in ilustratorke Nine Bunjevac, ki je odraščala v bivši Jugoslaviji, je sodobna predelava mita o Artemidi in Siproitu. Mladec (v nekaterih verzijah mladi vojak) je boginjo opazoval pri kopanju – za kazen ga je slednja spremenila v žensko. Ta vsebinski zastavek doživi v risormanu Nine Bunjevac pretresljivo in izjemno subtilno upodobitev. Avtorica s svojo mojstrsko, prepoznavno tehniko ustvari čuten in srhljiv estetski presežek, ki izrazito pozornost posveča detajlu in prerašča klasične meje stripovskega žanra. V Bezimeni raziskuje iztirjenost spolnega delinkventa, pri čemer črpa iz lastnih travmatičnih spominov na doživeto spolno nasilje. Zgodba pripoveduje o moškem, ki razvije sprevrženo obsesijo do nekdanje sošolke ter postopoma izgublja stik s stvarnostjo. Z razraščajočo živostjo njegovih fantazij se krepi tudi nadrealističnost podobja v izrazito noirovskem risoromanu, ki se skozi presenetljiv razplet znova vrne k izhodišču: problematizaciji vprašanja, kaj človeka prižene do zlobnih dejanj.

Knjigo sklepa obsežen avtoričin pripis, ki zgodbo umešča v osebni kontekst in se konča z navedkom: »Če se ozrem v preteklost, vem, da je bila selitev v Kanado lahko pobeg. Če bi se o dogodku pogovorila s sošolkami, če ne bi tako hitro obupala nad tem, da bi razkrinkala Kristijana in Snežano, bi bilo žrtev gotovo manj, kot jih je. Tega si ne bom nikoli oprostila in s tem bom morala živeti do konca svojih dni.

Knjigo posvečam vsem pozabljenim in brezimnim žrtvam žrtvam spolnega nasilja. Da bi našle spokoj, svetlobo in pregnale temo, ki vas ogrinja.«

Recenzija Bukla

Ilustratorka Nina Bunjevac (1973) se je rodila v Kanadi srbskima priseljencema, jo potem zapustila, živela v Jugoslaviji in se spet vrnila v Kanado. V slovenščini jo poznamo po avtobiografskem risoromanu Očetnjava (2014), sedaj pa je izšel še prevod njenega, v maestralno osenčeni črno-beli barvi izrisanega dela Bezimena (2019), s katerim je ustvarila predelavo mita o Artemidi in Siproitu (dečku, ki je po naključju videl Artemido pri kopanju in bil posledično spremenjen v žensko), ki temelji tudi na njeni lastni travmatični izkušnji iz časa življenja v Jugoslaviji. V prepletu časa in prostora nas zgodba potegne v družino, v kateri živi Benedict, ki ga je že kmalu v mladosti začela obsedati spolnost, zato obesi šolo na klin in si ustvari svoj svet, daleč od pogledov drugih, potem pa odraste v patološkega napadalca žensk. Obsodba spolnega nasilja.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...