Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Drug drugemu drug
7,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka O
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6553-90-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Bojan Albahari, Ana Bogataj, Katerina Mirović

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 27 cm
290 g
64 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drug drugemu drug je unikatna stripovska izdaja, ki je nastala kot plod sodelovanja dveh družbeno odgovornih in angažiranih avtorjev. Matej Kocjan – Koco je najprej ustvaril strip in predlogo zgodbe, to pa je potem Darko Nikolovski predelal v zelo sodobno rapersko pesnitev. Tako je nastala prva slovenska knjižna rap-pripoved v stripu.

Zgodba prikazuje usode sodobnih beguncev in nam zelo nazorno kaže, kaj vse pomeni njihov beg na varno. Gre seveda za begunce, ki so iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti svojo domovino in se odpraviti na tuje. Kljub očitni skušnjavi se avtorja vendarle skušata izogibati cenenemu trkanju na čustva bralcev in poceni moraliziranju, temveč se trudita prikazati ta križev pot brez olepševanja ali celo “ogrševanja”. Begunstvo je namreč že samo po sebi dovolj tragično in zato je dovolj, da se neko begunsko zgodbo prikaže takšno, kot je v resnici: brez odvečnih dodatkov in trkanja na vest, saj je že takšna, kot je, dovolj za osveščanje širšega občinstva glede te problematike in te človeške tragedije.

Zgodbo spoznavamo skozi oči brezdomnega mačka, ki se pridruži begunskemu paru na njihovi poti v varnejše kraje. Tako služi kot rdeča nit, ki se vleče skozi zgodbo, ter kot nekakšen pripovedovalec, ki opazuje naše človeško početje, ne da bi ga kakorkoli komentiral. To je seveda povabilo bralcem, da vstopijo v kožo mačka in neobremenjeno ter brez predsodkov spoznajo to zgodbo. Na ta način je vpogled v zadevo globlji, preglednejši in prodornejši, medtem ko raperska poezija Nikolovskega na prijazen način snubi bralca, da posveti nekaj časa premisleku o tem in si sam ustvari lastno mnenje. To je seveda v žlahtni sartrovski maniri angažirane literature, ki bralcem ne dopoveduje, kaj naj mislijo, temveč jim daje kost za glodanje in jih izziva, da sami odkrijejo svojo etično držo in jo tudi zavzamejo. Na ta način ta stripovska rap-pripoved načenja tudi najtežja vprašanja, ki se porajajo ob tem: odnos do bližnjega, solidarnost, miroljubnost itn. Strip torej zaznamujeta tako Kocotova neposredna risba, ki “nič ne špara” in zadane naravnost tja, kamor bi morala, medtem ko udarnost rap-poezije Nikolovskega nevsiljivo naslavlja vest bralcev in jih spominja, da je boljši svet možen in dosegljiv, le na pot tja se je treba odpraviti.

Recenzija Bukla

Čeprav ima Matej Kocjan za sabo dolg seznam stripovskih objav, od delno avtobiografskih (Pagatova izpoved) do otroško-pesniških (Maček Omar) in krajših, torej revijalnih, se je v širšo zavest najbolj zasidrala njegova poučna zgodovinska čitanka Skrivnostni svet elementov o razvoju sodobne kemije v stripu. V najnovejšem izdelku je moči združil z angažiranim reperjem Nikolovskim. Koco je narisal črno-bele podobe, ki so jih prebudile zgodbe migrantov, med katerimi nekateri bežijo zaradi golega preživetja, drugi pa so na poti v domnevno boljši svet. Kruta, a hkrati upajoča zgodba z osrednjima junakoma Sabrijem in Zahiro se dogaja na čolnu, na ladji, med begunsko karavano, v taborišču in tudi v novem »civiliziranem« svetu, sprašuje pa se tudi, koliko človekovo usodo določa kraj rojstva. Na podlagi videnega je Nikolovski napisal pesem v značilnem reperskem slogu, ki dogajanje podkrepi s surovim, dramaturško spretnim tekstom in postavlja zahtevna vprašanja.

Žiga Valetič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...