Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Fant moj
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Ambasada Strip
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6553-98-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Mon fiston
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Bojan Albahari
Urejanje Bojan Albahari

Tehnične lastnosti
trda vezava
25,5 x 21,5 cm
540 g
79 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nadrealistična igrivost, vsakovrstne eksotične bizarnosti in jedka ironija – to je Fant moj, absurdna domišljijska zgodba, ki skoraj brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Rdečelasi lutkasti sinko in aristokratsko uglajen, a ekscentričen oče sta glavna junaka tragikomičnih kratkih zgodb, ki v marsičem spominjajo na stripovske gage v starih časopisih, včasih pa kar na epizode kakšnega televizijskega sitcoma.

o avtorju

Olivier Schrauwen, priznani belgijski ustvarjalec, katerega dela navdušujejo bralce po vsem svetu, je vizualni navdih za strip Fant moj črpal iz del ameriških pionirjev stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger, zato strip spominja na klasične ameriške časopisne stripe iz začetka 20. stoletja, a naj vas elegantna in občudovanja vredna risba ne preslepi, saj se pod njenim površjem skrivajo tudi veliko bolj ostri podtoni, zaradi katerih strip ponuja še veliko več, kot se zdi na prvi pogled.

Recenzija Bukla

Prvenec avtorja, ki velja v krogih neodvisnega stripa za eno najbolj zanimivih in vročih imen tega trenutka. Fant moj je nenavaden, bizaren strip, poln črnega humorja. Protagonist zgodbe (starejši beli moški) posvoji otroka, ki mu je mati umrla med porodom, nato pa ga s komično in pretirano starševsko vznesenostjo uvaja v svet nekakšnega visokega razreda. Lutkast otrok z nenavadno odraslim obrazom postane projekcijsko platno protagonistovega samozadovoljstva, ki se izkazuje skozi pravo pravcato junaško popotovanje. Strip, katerega risba temelji na slogu z začetka prejšnjega stoletja, zaznamujejo elementi jedke kritike patriarhata in kolonializma, se igra s stripovskimi konvencijami in seveda zgodovinskimi manirami. Knjiga, ki je nabita z bolj ali manj znanimi referencami, pa ni »mrtva črka na papirju« (kot bi morda pričakovali zaradi hiperliterarnih elementov, ki lahko pogosto učinkujejo pretirano racionalistično), temveč ima moč, da v nas prebuja občutke jeze ob krivicah, nas z malodane »slapstick« humorjem spravlja v smeh in morda spodbudi občutek žalosti. Morda pa še najbolj od vsega velja, da nas lahko spravi v nelagodje, saj vsak od navedenih elementov v sebi skriva strupeno kritiško ost.

Aljaž Krivec, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...