Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Inferno

Marcel Ruijters
Inferno
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Posebna izdaja revije Stripburger
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6553-77-3

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 16,5 cm
340 g
160 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Opustite vsak brezup, vi, ki berete!« Dante Alighieri

»Ceterum censemus Inferno esse comburetur.«* Sveta Inkvizicija
*Sicer pa menimo, da bi Inferno bilo treba zažgati.

Roman v stripu Inferno je navdihnilo zimzeleno delo evropske književnosti – Božanska komedija Danteja Alighierija. Stripovska obdelava te klasike se v Ruijtersovi interpretaciji preobraža v grotesken in pomenljiv pasticcio, ki bralcem postreže z domiselno fabulo in povsem nepričakovanim koncem. Sodobna inačica popotovanja skozi devet krogov pekla je izrisana v Ruijtersovi prepoznavni neogotski maniri; delo kot celoto odlikuje bogata metaforičnost, ki se zlahka prenese na aktualni trenutek. Ta svobodna predelava klasičnega dela Danteja Alighierija je nastala kot satira kapitalizma, in je prvotno izšla v nizozemščini le nekaj mesecev pred borznim zlomom leta 2008.

Za Inferno, ki je v izvirniku izšel leta 2008 v Amsterdamu (založba Oog & Blik), je Ruijters prejel ugledno nizozemsko nagrado VPRO za roman v stripu. V slovenščino ga je prevedla Mateja Seliškar Kenda.

Marcel Ruijters (1966) se podpisuje pod več kot 30 stripovskih albumom, prevedenih v številne svetovne jezike. Njegov značilen slog odlikuje spogledovanje s srednjeveškim likovnim izročilom. Deluje kot urednik nizozemske revije Zone 5300, sicer pa je aktiven tudi kot ilustrator, prevajalec in pisec. Stripe je razstavljal na številnih razstavah in festivalih po vsem svetu in prejel več nagrad; med drugim je leta 1992 na Haarlemse Stripdagen prejel ugledno nagrado za najboljšega mladega avtorja, leta 2014 pa še nagrado Stripschapprijs.

Recenzija Bukla

V okviru večdnevnega oktobrskega Stripolisfesta je z razstavo stripovskih del Slovenijo obiskal tudi nizozemski avtor Marcel Ruijters, sočasno pa smo dobili njegov strip Inferno, v katerem iz Dantejeve Božanske komedije izpelje zgodbo, ki ji ne manjka vzporednic z aktualnostjo oziroma s srednjeveškimi vidiki sodobnosti. Groteskna črno-bela risba je kot nalašč za upodobitev večnih muk, ki so v Ruijtersovem primeru v glavnem rezervirane za ženske, medtem ko se moški brezverci predvsem dolgočasijo v prvem krogu pekla. Pekel obiščemo v spremstvu pesnic Dante in Virgilije, umetniških sester, ki se mimo stražarjev prebijata iz kroga v krog in spoznavata bedne usode prešuštnic, razsipnic, krivoverk, pohotnic, prevarantk in vseh drugih prekletih duš, ki so obtičale s svojo grozo. Toda Danta mora peklenske muke grešnic razkriti svetu, zato je srečen konec neizogiben …

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...