Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Klas Katt

Gunnar Lundkvist
Klas Katt
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Ambasada Strip
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6553-62-9

Tehnične lastnosti
mehka vezava
27 x 19 cm
510 g
125 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Švedski stripavtor Gunnar Lundkvist (1958, Stockholm) je Stripburgerjev stari znanec, ki že od leta 1979 ustvarja stripe z glavnim likom, zamišljenim, tihim, otožnim in večno zaskrbljenim mačkom Klas Kattom. S svojim prvim albumom Klas Katt i Hell City (Klas Katt v Peklenskem mestu) začinjenim s črnim humorjem in melanholično pripovedjo je vplival na več generacij stripovskih avtorjev. Glavni lik iz njegovih stripov, Klas Katt, se je pojavil v 13 albumih. Leta 2012 je švedska založba Kartago objavila prvi del trilogije, 400-stransko zbirko, Klas Katt dricker kaffe (Klas Katt pije kavo), s Klasom Kattom v glavni vlogi.

Zbirka Klas Katt je izbor kratkih stripov, ki jih je Gunnar Lundkvist objavil v štirih knjigah: Klas Katt går vilse (Klas Katt se zgubi, 1990), Klas Katt och Olle Ǻngest (Klas Katt in Olle Ǻngest, 1992), Klas Katt Går till sjös (Klas Katt gre na morje, 2003), in Klas Katt i Vilda Västern (Klas Katt na Divjem zahodu, 2010). Ti stripi so kot poezija, z izrazito avtorskim pripovednim stilom, s kadri, ki so pogosto brez besedila in prikazujejo zgolj zaskrbljeni glavni lik, mačka Klasa Katta. Njegova malone robustna risba v črno-beli tehniki je običajno obdana le s črnino v ozadju, ki daje vtis, da bo ravnokar požrla osebni prostor glavnega lika in njega samega. Redki dialogi v stripih so običajno kratki, otožni in izražajo nezmožnost komunikacije. Zgodbe izpostavljajo nemočnega in v obupne situacije ujetega posameznika v sodobni družbi. Čeprav se zgodbe o Klasu Kattu na prvi pogled zdijo depresivne, so pravzaprav lepe, intimne, globoke in poetične pripovedi, ki zaradi specifičnega avtorskega pristopa lahko obstajajo le kot strip.

Gunnar Lundkvist je za svoje delo prejel več nagrad med njimi Adamson Award (1993) in Urhunden Award (2003) za najboljši švedski strip, ki jo je podelilo švedsko stripovsko združenje.

Recenzija Bukla

Petnajsta posebna izdaja v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip prinaša približno tretjino od vseh objavljenih stripov o počlovečenem mačku Klasu Kattu, ki jih je med letoma 1990 in 2010 narisal švedski likovni ustvarjalec Gunnar Lundkvist. Kratke zgodbe in krokiji puščajo vtis nihilističnega brezupa in malodušja, toda Lundkvistovi bralci po vsem svetu so v prikupnem liku, nekakšnem antipolu Mikija Miške, razbrali umetniško anatomijo melanholije, pa tudi resnih duševnih motenj, denimo depresije in nevroze, ki Klasu Kattu in njegovim izobčenim sotrpinom ne dajo spati, misliti in čutiti, kot bi si želeli. Tudi prigode, ki se dogajajo podnevi, spremlja ozračje noči, mrakobnosti, kljub temu pa nas avtor uspe prepričati, da se tudi v čustvu žalosti skrivajo lepota, milina in človečnost.

Žiga Valetič, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...