Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Medena koža

Druga knjiga
Jung
Medena koža

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-92992-7-2
Podnaslov izvirnika Couleur de Peau: Miel vol. 2
Prevod Maja Meh

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 17 cm
400 g
143 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip

Založnik o knjigi

Roman v stripu Medena koža pripoveduje zgodbo avtorja Junga, ki je bil rojen v Koreji in posvojen v Belgijo. Ob koncu korejske vojne je bilo na tisoče korejskih otrok posvojenih na Zahod in Jung je bil eden izmed njih. Odraščal je kot edini Azijec v belgijski družini. Bil je problematičen otrok, ki ni zmogel najti pravega stika z okolico, zato se je zatekal v domišljijski svet in veliko risal.
Na srečo mu je kljub mladostniškim težavam uspelo življenje obdržati na pravih tirnicah. Več let pozneje se je vrnil v Seul, da bi našel svojo biološko mamo ali pa preprosto zato, da bi preveril, koliko se v Koreji počuti doma. Odrasli Jung tako spretno izriše svojo lastno zgodbo o večnem iskanju identitete, polno humorja in osebnega uvida. Zaradi obravnavanja občutljivih tem rasne različnosti, kulturne identitete, težavnega obdobja odraščanja in pripovedi v dvoumnem žanru avto-biografije, predstavlja roman v stripu neprecenljivo vrednost za starostno skupino mladih odraslih, ki je tudi najbolj občutljiva skupina za oblikovanje bralne kulture. Ob tem je glavni razlog za prevod stripa v slovenski jezik tudi dejstvo, da je založnik tudi distributer istoimenskega celovečernega animirano-dokumentarnega filma. Ob kroničnem pomanjkanju avtorskih filmov evropskih avtorjev v kinematografski distribuciji, ponujamo naslov, ki si ga bo poleg ciljne publike, nedvomno ogledalo tudi odraslo slovensko občinstvo.

Recenzija Bukla

(Opis za drugo in tretjo knjigo.)

Leta 2014 je v slovenščini že izšel prvi del stripovske trilogije Medena koža, ki jo je korejski stripar Jung (1965) posvetil svojemu življenju korejskega otroka, posvojenega v Belgijo. V prvem delu je tako nastavil (sicer resnično, avtobiografsko zgodbo, ki je doživela tudi filmsko ekranizacijo) pripoved ter orisal zgodovinske razloge, ki so pripeljali do tovrstnih posvojitev. V drugem delu pa je osrednja tema njegovo odraščanje v Belgiji. V Jungu se tepejo teme zapuščenosti, ki mu preprečujejo polno vključevanje v hladno evropsko okolje, izmikanje prav tako posvojenim vrstnikom, kjer ravno podobnost usod med njimi ustvarja odbojne sile. Tu so še najstniško spogledovanje z nasprotnim spolom, ki ga včasih ovira tudi fizična drugačnost in nasprotovanje staršem, s čimer skuša potrditi svojo zrelost, ter prvi risarski poskusi, v katerih skuša mali Jung ustvarjalno izraziti svojo drugačnost. Sledi potovanje na Japonsko, kjer se končno materializira fascinacija nad njo. V tretjem delu pa se odrasli in že poročeni Jung spominja svojih potovanj ter razigranih doživljajev po Evropi, kjer je (tudi) skušal najti izgubljeni gral svojega življenja. Pri tem se, že 44-leten, končno odpravi na ključno pot svojega bivanja – sklene namreč, da bo obiskal rodno deželo, torej Južno Korejo, in se tako vrne ter sooči s svojimi koreninami.

Samo Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...