Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naš Maister

V stripu
Mihael Glavan
Naš Maister
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-272-369-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Ilustracije Damijan Stepančič
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19,5 cm
620 g
127 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rudolfa Maistra, našega najbolj slavljenega generala, predstavljajo številne leposlovne in strokovne knjige, naša pa z besedo in sliko sledi temeljnim pramenom njegove biografije od rojstva v Kamniku, šolanja v Kranju in Ljubljani, vojaškega oblikovanja v dunajski kadetnici in služenja v avstrijski armadi do veličastnega prevzema poveljstva zaledne vojske v Mariboru, ki je bila zaslužna za osvojitev mesta in dela Štajerske za Slovenijo. Ob Maistrovih vojaških in političnih projektih so na kratko predstavljeni tudi njegovi sodelavci in podporniki, s pomočjo katerih je bil general tako uspešen.

Razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o narodnem junaku Rudolfu Maistru se ponuja v branje mladim in odraslim.

Recenzija Bukla

Življenjepisni stripi – od takšnih z močnejšo avtorsko noto do drugih, ki so bolj predstavitvene narave – so se končno prijeli tudi pri nas. Nedavnima Ivanoma (Cankarju, ki sta ga vstripila Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik, ter Robu, čigar zgodbo je upodobil Martin Ramoveš) in pa Franju Malgaju, ki sta ga pripravila scenarist Marjan Pušavec ter up slovenskega stripa Gašper Krajnc, se je zdaj pridružil še Rudolf Maister. General, o katerem poznamo običajno le dosežke v grobem, manj pa tudi osebno pot, je v prelomnih trenutkih zgodovine, pred prvo svetovno vojno, med njo in po njej, ko so se risale nove evropske meje, po intuitivnem prepričanju in na pobudo Narodnega sveta za Štajersko organiziral slovensko vojsko ter brez posebne ljubljanske podpore obranil spodnještajerska ozemlja. Z osvoboditvijo Maribora, srca Štajerske, se je zapletalo, saj je bila vsa severovzhodna Slovenija razpeta med Avstrijo in novo, ne povsem enakovredno bratovščino s Srbijo in Hrvaško, šele po vojni pa je ljudstvo zares začelo ceniti njegovo pobudo in dejanja.
Zgodbo, ki v drugem, akcijskem delu knjige teče veliko hitreje kot v prvem, je prispeval Mihael Glavan, medtem kot v risbah Damjana Stepančiča, ki si vztrajno nabira stripovske izkušnje (Živalska kmetija, Superga, Dama z železnim ugrizom ...), tokrat najdemo še več preudarnosti in poglobitve v zgodovinske detajle. Risba ni prehitra, okrepijo jo intenzivne barve in kolažno kadriranje, ki ga je Stepančič izmojstril predvsem v slikanicah, tudi tistih z vojaško vsebino, kakršen je bil na primer nagrajeni Arsenije!. Dobili smo torej še en stripovski izdelek, ki bo ne samo presegel hendikep slabe podpore slovenskemu filmu, temveč bo novim in novim generacijam omogočil hiter vpogled v predfilmsko družbo in svet.

Žiga Valetič, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...