Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Očetnjava

Nina Bunjevac
Očetnjava
23,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-896-0
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Maja Novak
Spremna beseda Goran Vojnović
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
30 x 23 cm
1.000 g
160 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

28. avgusta 1977 je v neki garaži v Torontu eksplodirala bomba in ubila tri moške, člane srbske teroristične skupine, ki je načrtovala bombne napade na domove simpatizerjev jugoslovanskega predsednika Tita in jugoslovanska predstavništva v več mestih v Kanadi in ZDA. Eden izmed njih je bil enainštiridesetletni jugoslovanski Kanadčan Petar Bunjevac. Njegova žena Sally je takrat že skoraj dve leti s hčerkama Saro in Nino živela v Jugoslaviji, njun prvorojenec Petey je živel z očetom v Wellandu v Kanadi. Mlajša hči Nina je bila ob Petrovi smrti stara štiri leta, očeta je komajda poznala.
Nina Bunjevac se je leta 1990, tik pred razpadom Jugoslavije, iz domovine svojih staršev vrnila v Kanado, kjer se je rodila, in sedem let pozneje na ontarijski univerzi za umetnost in oblikovanje (OCAD) diplomirala iz grafike in slikarstva. Nekaj let se je posvečala slikarstvu, kiparstvu in poučevanju, nazadnje pa svoj umetniški izraz našla v stripu. In ta jo je pripeljal k očetu.

Roman v stripu Očetnjava (Fatherland) je življenjska zgodba, kakršno bi bil malokdo pripravljen priklicati iz spomina in jo deliti z drugimi. Nina Bunjevac malone dokumentarno, brez olepševanja in patosa, opisuje splet osebnih in zgodovinskih okoliščin, ki so njenega očeta pognale v emigrantstvo in ga pripeljale v vrste nacionalističnih skrajnežev, ki so po osvoboditvi ostali zvesti kralju Petru II. in četniškemu vodji Draži Mihajloviću, v skupino ekstremistov, ki ga ni več izpustila iz svojih krempljev, in nazadnje v prezgodnjo smrt. Pripoveduje o očetu teroristu in o trpljenju, ki ga je povzročil tistim, ki jih je najbolj ljubil ...
Nina Bunjevac je tako v podobi kakor besedi neizprosno natančna in neposredna, njeno Očetnjavo je mogoče zato brez zadržkov postaviti ob bok stripom, ki sta jih ustvarila Marjane Satrapi in Joe Sacco; to potrjujejo tudi številni prevodi in kanadska nagrada za najboljši strip The Doug Wright Award, ki jo je prejela maja 2015.

Recenzija Bukla

Nina Bunjevac (1973) se je rodila v Kanadi srbskima priseljencema, potem z mamo in starejšo sestro zapustila to deželo in do sedemnajstega leta živela v Jugoslaviji ter se kasneje spet vrnila v Kanado, kjer je diplomirala iz oblikovanja. Očetnjava je njen stripovski roman iz leta 2014, v njem pa nas ustvarjalka s posebno tehniko risanja popelje v svojo življenjsko zgodbo, ki jo je usodno zaznamoval njen oče – terorist, ki je v Kanadi nastavljal bombe jugoslovanskim komunistom, potem pa v garaži nesrečno umrl v eksploziji doma narejene bombe. Svojo družinsko zgodbo nam Nina Bunjevac osvetljuje skozi različne časovne perspektive rodbine, ki je tako ali drugače preživljala desetletja tegob v balkanskem in jugoslovanskem kotlu, ob tem pa prikaže, kako malo je včasih potrebno, da si človek v življenju izbere pot, ki pelje v strahovit konec.

Samo Rugelj, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...