Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pascin

Joann Sfar
Pascin
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Ambasada Strip
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6553-61-2
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Maja Meh

Tehnične lastnosti
mehka vezava
26 x 19 cm
690 g
188 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pascin Joanna Sfarja je zbirka stripov o manj znanem, a toliko bolj razvpitem slikarju Juliusu Mordecaiu Pinkasu - Pascinu. Velja za Sfarovo najbolj osebno in najpomembnejše delo. Ta strip je pri L\'Association prvotno izšel v šestih knjigah (2000-2005), mi pa jih bomo zbrali vse v eni knjigi.

Pascin je izmišljena komična biografija nadarjenega slikarja Pascina (1885-1930), bolgarskega Juda z ameriškim državljanstvom, ki je v Pariz prišel iskat slavo in svobodo. Gre za Pariz na obratu stoletja, ki je bil znan po živahni boemski in umetniški sceni. Tako spoznamo tudi druge slikarje iz tega obdobja, kot sta Marc Chagall in Oscar Kokoschka, pogosto v nenavadnih in bizarnih okoliščinah. Sfar se poslužuje likov, da bi skozi njih spregovoril o različnih temah, praviloma povezanih s slikanjem in umetnostjo, pa tudi z ženskami, spolnostjo, religijo in smislom življenja. Protagonistove pogoste sogovornice so prostitutke in umetniški modeli (pogosto v isti osebi), s katerimi se rad spušča v živahne sofistične razprave. Dialogi z modeli in ostalimi barvitimi liki so sočni in domiselni, polni inteligence in humorja.

Sfarjeva sproščenost pri formi se kaže tudi v fragmentirani pripovedi, razdeljeni v posamezne zgodbe, in pri slogu risanja. Stilska nihanja in različne tehnike risanja lepo ponazarjajo vzpone in padce življenja na pariškem Montmartru.

Joann Sfar (1971) je francoski stripovski avtor in filmski režiser. Od leta 1994 sodeluje s francosko stripovsko založbo L\'Association, pri kateri je objavil večino zgodnjih del. Sfar je izredno plodovit avtor. Več njegovih stripov je prevedenih tudi v angleščino. Za svoje delo na področju stripa prejel več nagrad, med njimi veliko nagrado Mednarodnega stripovskega festivala Angoulême, Eisnerjevo in Ignatzovo nagrado. Joann Sfar velja za enega najbolj priznanih evropskih sodobnih stripovskih avtorjev. Slovenskim bralcem je znan predvsem po stripovski predelavi klasične Saint-Exúperijeve zgodbe za mlado in staro Mali princ.

Ustvaril je animirani film Le chat du rabbin (Rabinova mačka, 2011) po svojem romanu v stripu in film o francoskem poetu in glasbeniku Sergeu Gainsbourgu z naslovom Gainsbourg: Une Vie Heroique (2010).

Recenzija Bukla

Sfar v izvrstnem stripu o slikarju Juliusu Mordecaiu Pinkasu (1885– 1930), ki so ga klicali Pascin, okruške (izmišljene) biografije spretno lepi na psihoanalitsko slikano ozadje za njegovo kompulzivno risanje, popivanje in seksanje. Pascin, ki že kot osemletni deček začne obiskovati bordele, pozneje pa so prostitutke pogosto njegove ljubice in modeli, namreč bije (nezavedni) ojdipski boj z očetom, medtem ko ga merjenje moči s slikarskimi kolegi pušča hladnega. To Pascinovo ravnodušno tovarištvo, ki je onkraj vsakršne želje, da bi kogar koli očaral, pa Sfaru omogoča tudi morbidno duhovite in neprizanesljivo iskrene portrete njegovih slikarskih kolegov – Chagalla, Soutina in Kokoschke; takšne, kakršne boste zaman iskali v običajnih umetnostnozgodovinskih enciklopedijah.

Maša Ogrizek, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...