Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Podmazzane zgodbe

Stripi po literarnih predlogah Mihe Mazzinija
Podmazzane zgodbe
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Forum
Zbirka Republika Strip
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6553-49-0
Leto izdaje izvirnika 2011
Risbe Jakob Klemenčič, ... [et al.]
Priredba Jakob Klemenčič, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 27 cm
320 g
87 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje > strip
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sedma letošnja izdaja revije Stripbruger je po vzoru 2008. leta izdane stripovske antologije Deveta soba. Takrat so poezijo in prozo izredno plodovitega slovenskega literata in gledališkega ter filmskega režiserja Vinka Möderndorferja v podobe prevajajo slovenski stripovski avtorji Matej de Cecco, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Gašper Rus, Iztok Sitar, Matej Stupica in Andrej Štular.

Tudi tokrat je sedem slovenskih ustvarjalcev s stripom podmazzalo enako število zgodb Mihe Mazzinija. Miha Mazzini je prav tako kot Vinko Möderndorfer plodovit ustvarjalec, avtor štirinajstih objavljenih knjig v osmih jezikih in računalniški strokovnjak, avtor devetih priročnikov. Njegova literarna dela so bila uvrščena v več antologij. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Je avtor scenarijev za dva nagrajena celovečerna filma in režiser štirih kratkih filmov. Predava pisanje filmskih scenarijev. Zaposlen je kot računalniški svetovalec na področju uporabniških vmesnikov za internetne in mobilne aplikacije.

Zbirko Podmazzane zgodbe, stripi po literarnih predlogah Mihe Mazzinija, so ustvarili Jakob Klemenčič, Damijan Stepančič, Matej Kocjan Koco, Grega Mastnak, Andrej Štular, Marko Kociper, Kaja Avberšek. Kar štiri od sedmih zgodb izhajajo iz zbirke Godbe, ki je v samozaložbi izšla leta 1989. Grega Mastnak je priredil in zrisal zgodbo iz Trenutkov spoznanja, Kaja avberšek pa je ustripila zgodbo iz knjige Duhovi. Andrej Štular je podmazzal zgodbo James Augustine Aloysius Joyce iz antologije Noč v Ljubljani. Zbirka stripov je zbirka raznolikih avtorskih pristopov, ki se kažejo tako v načinu podajanja zgodbe kot v likovnem izrazu. Skozi zgodbe z različnimi razpleti začinjenimi s ščepcem humorja se iskristalizirajo zanimivi in tudi raznoliki glavni karakterji.

Recenzija Bukla

Ni naključje, da so se pri Stripburgerju odločili, da po Vinku Möderndorferju v strip pretočijo dela Mihe Mazzinija. Pripovedni tok obeh avtorjev, ki se ukvarjata tudi z režijo, je namreč blizu filmski naraciji, s katero je strip v bližnji »žlahti«. Ta filmičnost je najbolj poudarjena v stripu Mateja Kocjana Koca Good Rockin Tonight, ki ob spretnem kadriranju in nevrotični atmosferi v strip prepričljivo vpleta prepoznavne »citate« iz pop/porn filmov – od plesa na plaži ob glasbi iz avtoradia do seksa pod tušem. Avtorji so se, razumljivo, odločili za »priredbe« Mazzinijevih kratkih zgodb, pri čemer so kar štirje od sedmih po inspiracijo segli v zbirko Godbe. Kljub temu je nabor značilno mazzinijevskih motivov dovolj širok: od razkrinkanja resnične narave domačijskosti, svojske interpretacije (odsotnosti) socialnega darvinizma in rojstva Joyceovega »unikatnega« sloga iz zaprtosti slovenskega duha do demistifikacije božje in materinske ljubezni. Likovni izrazi so zelo raznoliki; izstopajo učinkovite vizualne metafore Grega Mastnaka in zgovoren simbolni slikopis Kaje Avberšek. Poživljajoč aperitiv pred branjem bolj kaloričnih Mazzinijevih del.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...