Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
V coni
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Vizibilija
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6983-35-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika U zoni
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Tatjana Greif

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
190 g
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
bosansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V coni je prvi roman mlade bosansko-hercegovske avtorice Lamije Begagić. Izvorno je roman objavljen leta 2016 pri beograjski založbi Fabrika knjiga (založba je naravnana na obravnavo post-jugoslovanskih razmer v regiji), nastal je iz predhodne kratke zgodbe, v kateri se odpirajo mnoge teme, ki jih je nadalje nadgrajuje v romanu. Skozi mrežo med-ženskih odnosov in emocij, od družinskih, prijateljskih, do osebnih in intimnih, ki slonijo na pripadnosti, medsebojni pomoč in zaupanju, avtorica razmišlja, kakšno je mesto in vloga ljubezni v tovrstnih odnosih, in da se ljubezni ne smemo odreči, tudi če prihaja v družbeno manj sprejemljivi obliki.

Roman govori o odraščanju in vojni, solidarnosti, soočanju z lastnimi vprašanji življenja in preživetja, o prijateljstvu, homoerotičnih vsebinah, z novega in vendar vsakdanjega vidika. Roman sledi življenju mlade ženske v tridesetih letih, bivše aktivne športnice, ki zaradi poškodbe zapušča športno kariero in se vrne v rodni kraj. V času nekaj poletnih mesecev se skuša soočiti z lastnimi travmami iz otroštva, ozavestiti sebe in svojo zvezo z dekletom, in razmisliti, kaj želi od življenja. Sooča se z vsem kar je prešla, kdo in kaj je bila, in vstopa v mrežo ženskih razmerij, ki temeljijo na brezpogojni ljubezni. To je zgodba o ljubezni, skoraj utopični ljubezni. Urednik originalne izdaje Dejan Ilić je zapisal »Ni res, da so si vse srečne družine podobne. Družina iz romana “V coni” Lamije Begagić je srečna na nek poseben način. Pripovedovalka “iz cone” pripoveduje o tem, kako so si članice te družine izborile srečo v nekem nesrečnem času, za katerega niti danes na žalost ne moremo reči, da je minil. Družina, o kateri je tukaj govora, je le delno povezana s krvnim sorodstvom; od tega je za njene članice daleč pomembnejša bližina, ki jo ženske čutijo med seboj.«

O AVTORICI

Lamija Begagić je rojena v Zenici (1980). Diplomirala je iz južnoslovanske književnosti na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Je avtorica dveh zbirk kratkih zgodb: Godišnjica mature (Sarajevo – Beograd, 2005) in Jednosmjerno (Beograd, 2010). V soavtorstvu z Marino Veličković je napisala priročnik Furam feminizam (Sarajevo, 2016), namenjen deklicam v osnovni šoli. Je urednica in pobudnica revije za predšolske otroke in prvošolce Kolibrić in članica uredništva revije za pravičnejše izobraževanje Školegijum. Aktivno piše tudi za več časopisov in portalov v regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba in druge. Njen prvenec Obletnica mature je leta 2011 izšel v slovenskem prevodu. Za svoje literarno delo je prejela več priznanj in nagrad, med njimi tudi nagrado fundacije Farah Tahirbegović. Živi in ustvarja na relaciji Sarajevo – Bratislava. V coni je njen prvi roman.

Recenzija Bukla

Lamija Begagić, rojena v Zenici 1980, piše predvsem kratke zgodbe. V soavtorstvu je napisala priročnik za dekleta Furam feminizem (2016). Je urednica revije Kolibrić za najmlajše otroke. V slovenskem prevodu imamo njeno zbirko kratkih zgodb Obletnica mature (2011) in roman V coni (2019), ki je njen prvi roman. Avtorica, ki je izrazita pisateljica kratkih zgodb, se je tokrat prvič preizkusila v pisanju romana, v katerem se slog kratkih zgodb odraža skozi fragmente, teme, gostoto in dolžino pisanja – pričujoči roman naj bi nastal prav iz prvotnih kratkih zgodb. Bralec sledi prvoosebni pripovedi glavne junakinje, ki odpira vse pomembne vidike svojega živ­ljenja, od ljubezni z žensko (končno prave?) do družine, še posebno njene brezpogojne vezi z materjo, s katero ima neporezane korenine, do (preteklega) športnega udejstvovanja, prijateljstev in toksičnih ljubezni, odraščanja in vojne, iskanja smisla v tem »kraju in času«; to je pač njeno življenje, ki ga mora sprejeti, da bo cela. Soočenje poteka preko odkrivanja preteklosti in sprejemanja sebe same, kot tudi sprejemanja ljudi, ki so (bili) v njenem življenju. Glavna os romana je torej njena osebna (fragmentarna) zgodba in izrekanje le-te: »Redkokatera zgodba naju je zbližala kot ta.« (str. 77) Zgodba in bližina tako hodita z roko v roki, kar Lamija Begagić zagotovo ve, sicer ne bi pisala.

Sabina Burkeljca, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...