Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kotlar, krojač, vojak, vohun

John le Carré
Kotlar, krojač, vojak, vohun
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-01-3672-9
Naslov izvirnika Tinker tailor soldier spy
Leto izdaje izvirnika 1974
Prevod Mojca Kranjc
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
489 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > vohunski roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

John le Carré (1931) je velemojster vohunskega romana in eden tistih piscev, čigar junaki so vselej prikazani v vsej svoji kompleksnosti. Čeprav imamo v slovenščino prevedenih večino njegovih del, je vse doslej manjkalo eno najpomembnejših – Kotlar, krojač, vojak, vohun iz leta 1974. Redkobesedni George Smiley se v njem znajde pred težko nalogo, saj mora odkriti »krta«, dvojnega agenta sovjetske KGB, ki se je za desetletja naselil v Cirkusu, štabu britanske tajne službe. Izvrsten hladnovojni triler z oživljanjem starih antagonizmov le pridobiva vrednost, po njem pa so posneli tudi odlično televizijsko serijo in film.

Recenzija Bukla

Redko se zgodi, da imamo bralci kot naslednji prevod Sovretove nagrajenke možnost brati žanrsko delo. Mojca Kranjc, ki je bila nedavno nagrajena za prevod francoskega romana Švindler, špijonka in človek z bombo, je namreč zdaj prevedla zimzeleni, pred nekaj leti pa tudi filmsko ekranizirani vohunski roman, ki ga je leta 1974 napisal John le Carré, tudi pri nas dobro znani klasik tega žanra. Le Carré (rojen 1931, lani je v angleščini izšla tudi njegova obsežna biografija) je ta komplek sni in tudi socialno pomenljivi roman delno zasnoval tudi na osnovi svojih vohunskih izkušenj. Zgodba je postavljena v leto 1973, na vrhunec hladne vojne (ki dobrih štirideset let po izidu – kot denimo kaže nov paket filmov s Spielbergovim Mostom vohunov na čelu – spet dviga svoja krila), ko George Smiley, upokojeni in dokaj nesrečni bivši šef Cirkusa, britanske obveščevalne službe sprejme nalogo, da poišče ruskega agenta, ki se je zažrl v njihove vrste. Lov na krta se začne, izštevanka Kotlar, krojač, vojak …, po kateri imajo vohuni svoja skrivna imena, se požene v tek, večplastna žanrska zloženka mnogih preobratov, v kateri je treba odgovoriti na vprašanje, kdo lahko in kdo naj vohuni za vohuni, pa ne popusti vse do konca. Ni čudno, da je roman dobil še dve nadaljevanji ter bil inspiracija za mnoge podobne vohunske zaplete v knjigah in filmih desetletja zatem.

Samo Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...