Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Šved, ki je izginil

Robert Karjel
Šved, ki je izginil

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-00-2158-2
Naslov izvirnika De redan döda
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Petra Berlot Kužner

Tehnične lastnosti
mehka vezava
327 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > vohunski roman
švedsko leposlovje

O knjigi

Ernstu Gripu iz švedske varnostnoobveščevalne službe se ne sanja, zakaj so ga poklicali v ZDA. Pristane v vojaški bazi v Indijskem oceanu, kjer ga agentka FBI-ja Shauna Friedman prosi, naj potrdi, ali je zapornik, ki ga je mučila CIA, švedski državljan. Čeprav imata Grip in Friedmanova različne poglede na vojno in boj s terorizmom, presenetljivo potrebujeta drug drugega. Ker nista človeka, za katera se izdajata.

V vojaški bazi zapornik, znan samo kot N., noče govoriti. Videti je, da je bil vpleten v napad v kansaškem mestu Topeka. Motivi, ki stojijo za napadom, niso povsem preprosti. Dokazi kažejo na skupino obupancev, ki je leta 2004 preživela cunami na Tajskem: bogati Američan, češki veseljak, skrivnostna medicinska sestra iz Kansasa, neverjetno naiven Pakistanec – in Šved. Izginuli v cunamiju, ki so pozabili na svoje staro življenje in se zapletli v nevarno pustolovščino.

Šved, ki je izginil je dovršeno napisan književni triler, ki bralca potegne globoko v psihološke in politične igrice. Roman raziskuje etične kompromise, ki jih ljudje sprejemajo pod izjemnim pritiskom, in razkriva ameriški način boja proti terorizmu po 11. septembru. Avtor dobro pozna svet mednarodnih varnostnoobveščevalnih služb in kriminalističnih preiskav, ki jih opisuje.

Recenzija Bukla

Šved, poimenovan samo N., leta 2004 v cunamiju na Tajskem izgubi ženo in hčerkici. Obupan nad svojo usodo in otopel zaradi pravkar preživete katastrofe si odide lizat fizične in psihične rane v enega od redkih ohranjenih tajskih obmorskih hotelov. Tam spozna čudno druščino z vseh koncev sveta, ki je prav tako kot on preživela pogubni cunami. Nevsakdanje okoliščine združijo peterico v odločitvi, da se pozneje, na drugem koncu sveta, loti podviga z neslutenimi posledicami. Pred Ernstom Gripom iz švedske varnostnoobveščevalne službe, ki mora raziskati celotno ozadje dogajanja, je zato zahtevna naloga. Roman spretno prikaže podobo ZDA in njen boj proti terorizmu po 11. septembru 2001, obenem pa bralca prepričljivo, kot se spodobi za kakovostno, odlično izdelano psihološko srhljivko, posrka v neverjetno napeto zgodbo.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...