Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
14
9,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-861-8
Naslov izvirnika 14
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Zala Mikeln

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
130 g
120 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > vojni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratki roman 14 govori o prelomnem letu 1914 in o tistem, kar ga je najbolj zaznamovalo – »veliki vojni«. Prva svetovna vojna pa ni zaznamovala samo celotnega toka svetovne zgodovine, ampak hkrati tudi nešteto življenj navadnih ljudi, ki so se znašli v njenem vrtincu. V romanu spremljamo pet moških, poklicanih v vojsko, in žensko, ki čaka, da se dva izmed njih vrneta. Drobci njihovih zgodb prikazujejo vojno od znotraj in od blizu, v človeškem merilu, namesto velikih bitk je v središču boj posameznika, ki se skuša prebiti iz dneva v dan v povsem novih razmerah, ki so grozljivejše, kot si je prej kdorkoli lahko predstavljal. Številka 14 pa je povezana še z nečim: s takratnim trdnim, a žal neuresničenim prepričanjem, da bo ta vojna trajala kvečjemu štirinajst dni.

Recenzija Bukla

Francoskega pisatelja Jeana Enchenoza v slovenščini že kar dobro poznamo po njegovih literariziranih biografijah (Pobliski – Tesla, Teči – Zatopek) in z gouncortom nagrajenim Grem, tu pa je pred nami njegovo krajše delo iz 2012. V njem prek usod posameznikov, petih moških in ženske, tematizira prvo svetovno vojno. Novela se začne umirjeno na francoskem podeželju, kamor se v avgustovskem soncu odpravi eden od protagonistov, mirni poletni dan pa prekine zvonjenje, ki kliče k mobilizaciji – začetek vojne je tu, eni se rojevajo, drugi umirajo, večletnega klanja si lahko odrešen kot invalid in nekateri so srečni, da se lahko vrnejo domov, četudi brez ene roke, ki v fantomskem smislu nikoli ne izgine. Ko se ta morija konča, pa je treba spet zaživeti in živeti naprej, izginula življenja počasi nadomeščajo nova … – novela, ki se prebere na dušek.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...