Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dekleta španskega bezga

Martha Hall Kelly
Dekleta španskega bezga
16,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-00-3822-1
Naslov izvirnika Lilac girls
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Alenka Perger
Urejanje Petra Brezinščak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
460 g
523 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > ljubezenski roman
leposlovje > vojni roman
leposlovje > ženski roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Bralci, ki jih je navdušila knjiga Slavček, bodo radi posegli tudi po tem sijajnem prvencu, ki opisuje neznane in neopevane resnične ženske, ki so v svojem boju za svobodo, ljubezen in vnovičnimi priložnostmi spremenile zgodovino.

Caroline Ferriday, pripadnica newyorške družabne smetane, si čas zapolnjuje z neplačanim delom na francoskem konzulatu in z novo simpatijo, ki je vstopila v njeno življenje. Toda njen svet se čez noč spremeni, ko septembra 1939 Hitler vdre na Poljsko – in se nato grozeče obrne proti Franciji.
Na drugi strani luže poljska najstnica Kasia Kuzmerick ve, da so njeni brezskrbni mladosti šteti dnevi. Po okupaciji postane kurirka v poljskem odporniškem gibanju, toda v napetem ozračju, kjer sosed sumničavo opazuje soseda, ima lahko en sam napačen korak usodne posledice.
Mlada in častihlepna nemška zdravnica Herta Oberhauser odgovori na časopisni oglas, ki išče novega zdravnika za delo v prevzgojnem taborišču. Služba se zdi idealna rešitev za njene finančne škripce in bedno životarjenje. A ko Herta podpiše pogodbo, se znajde ujeta v moškem svetu režimskih laži in nadvlade.
Življenjske poti treh žensk se križajo, ko se zgodi najhujše: Kasio ujamejo in pošljejo v zloglasno žensko koncentracijsko taborišče Ravensbrück. Zgodba, ki spremlja Carolinin in Kasjin boj, da dosežeta pravico za tiste, ki jih je zgodovina pozabila, se odvija na dveh celinah in kakor same junakinje prečka več državnih mej: od Nemčije, Francije in Poljske do Združenih držav Amerike.

Recenzija Bukla

Kako malo vemo o ženskah v drugi svetovni vojni, tako junakinjah kot zločinkah, prikaže ta epsko zasnovan zgodovinski roman, ki prepleta zgodbe treh močnih ženskih likov. Prva je resnična zgodovinska oseba, Caroline Ferriday, ameriška filantropinja in nekdanja igralka, ki je dneve tik pred vojno preživljala na vse bolj zaposlenem francoskem konzulatu. Druga, tudi resnična zgodovinska oseba, je Herta Oberhauser, hladna in ambiciozna mlada Nemka, ki je sprejela službo v enem najbolj zloglasnih koncentracijskih taborišč, Ravensbrücku. Tu je skupaj z moškimi kolegi opravljala grozljive posege, zaradi katerih so imele preživele taboriščnice posledice vse življenje. Je tudi edina ženska, ki ji je bilo kot zdravnici sojeno na nürn berških procesih. Potem pa je tukaj še Kasia, mlada in nadvse pogumna Poljakinja, ki je skupaj s sestro zaprta v taborišču. Njena zgodba predstavlja skupino taboriščnic, ki so, zahvaljujoč Caroline, Ravensbrück preživele in doživele vsaj malo pravice. V tem prvencu ameriške pisateljice, ki se je pred izdajo uspešnice ukvarjala s pisanjem oglasnih sporočil, se torej prepletajo zgodbe junakinje, vojne zločinke in žrtve. Zdaj piše dva nova romana, katerih zgodbi nas bosta popeljali v čas pred dogajanjem Deklet španskega bezga. Deli vsekakor nestrpno pričakujemo.

Vanja Jazbec, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...