Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prosti pad

Nikolaj Lilin
Prosti pad
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3076-5
Naslov izvirnika Caduta libera
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Vasja Bratina
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
660 g
428 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > vojni roman
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsakdo nosi v sebi Boga in hudiča.

»Vojna v Čečeniji je bila pravi pekel in moj osebni hudič je moral biti na višku svojih moči, saj je bil tisto njegov kraj in njegov čas,« zapiše Nikolaj Lilin v svojem drugem romanu Prosti pad, ki nadaljuje zgodbo odmevnega prvenca Sibirska vzgoja. To je literarizirana pripoved mladeniča, ki se je, komaj polnoleten, kot ostrostrelec dve leti bojeval v Čečeniji. Pisatelj, ki je večkrat poudaril, da ne opisuje samo svoje zgodbe, temveč je črpal tudi iz izkušenj tovarišev, v tej zgodbi razgalja dušo slehernika, ki se je po naključju znašel sredi brutalnega, umazanega konflikta, kjer ni nedolžnih, in zdaj poskuša predvsem preživeti, hkrati pa ohraniti vsaj drobec človeškosti.
Nikolaj Lilin se je rodil leta 1980 v Pridnestrju, od leta 2004 pa živi v Italiji, kjer se preživlja s pisanjem in izdelovanjem tetovaž. Pri Mladinski knjigi je izšel prevod njegovega romana Sibirska vzgoja (2009), ki ga je napisal v italijanščini. Po njem so v režiji Gabrieleja Salvatoresa leta 2013 posneli tudi istoimenski celovečerni film.

Recenzija Bukla

Dve leti po slovenskem izidu Lilinovega odmevnega romanesknega prvenca Sibirska vzgoja, v katerem je ta avtor literariziral svoje odraščanje v Pridnestrski moldavski republiki, kjer je živel sredi divjih potomcev sibirskih Urkov z lastnimi moralnimi kodeksi, je pred nami nekakšno nadaljevanje njegovega življenja. Tokrat nas Lilin potisne v brutalno dvoletno izkušnjo v čečenski vojni, kjer se je, skupaj s skupino vojakov, med katerimi je pristal, spopadel s preprosto, a hkrati najtežjo preizkušnjo: kako preživeti v eni najbolj neusmiljenih vojn našega časa. Lilin svojo zgodbo, ki naj bi jo po svojih izjavah sestavil iz življenjskih izkušenj in pripovedi več vojakov, tudi svoje, podaja neposredno in intenzivno ter v naturalističnem slogu, vojaške akcije, v katerih je pripovedovalec udeležen s svojim vodom, ki mu je poveljeval stotnik Nosov (skoraj mitski lik z izjavami in dejanji, ki skoraj preraščajo v legendo), pa so popisane s kirurško natančnostjo in nazornostjo filmske kamere. Neprizanesljivost vojaških nasprotnikov, ki so se znašali nad trupli vojakov, včasih pa brutalno mučili tiste, ki so bili še živi, tako tu in tam kaže na popolno razčlovečenost, ki je pozabila tudi na zadnje ostanke človeške morale, hkrati pa Lilin sredi tega pekla odkriva prostor za novo človečnost, ki jo ima vojak priložnost zaživeti po vrnitvi iz vojne.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...