Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Zajčji faktor

Antti Tuomainen
Zajčji faktor

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Hiša knjig, HKZ
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7133-77-6
Naslov izvirnika Rabbit factor
Prevod Maša Zupančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
320 g
318 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
finsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj izpopolni življenje? Zavarovalniški matematik Henri Koskinen pozna odgovor, saj vse izračuna do najmanjše podrobnosti. In potem se nekega dne prvič sooči z neizračunljivim. Po nenadni izgubi službe od brata podeduje pustolovski park – skupaj s čudaškimi zaposlenimi in finančnimi težavami.

Zdi se, da največje finančne težave izvirajo iz velikih posojil, vzetih pri tolpi kriminalcev ... in nekaj nevarnih mož hoče svoj denar na vsak način dobiti nazaj. Ampak tisto, česar Henri resnično ne zna izračunati, je ljubezen. V pustolovskem parku se njegove poti križajo z Lauro, umetnico z zanimivo preteklostjo in veseljem do življenja, ki ga zmede. Ker kriminalci pri izterjavi dolgov posegajo po skrajnih sredstvih in ker se Henrijev odnos z Lauro poglablja, se sooča s situacijami in čustvi, ki jih s svojimi preglednicami enostavno ne zna razrešiti ...

Zabaven roman, poln čudaških junakov in absurdnih situacij. Zajčji faktor je triumf temačne srhljivke, katere napetost se prepleta z užitkom, ki ga ponujata lepota in naključnost življenja.

 

»Antti Tuomainen je mojster ustvarjanja razpoloženj in svetov, ki so realistični, a izjemno čudaški. /.../ Čeprav je lik Henrija komičen, je tudi prikupen. Zajčji faktor je ljubezensko pismo matematiki in logičnemu razmišljanju. /.../ Roman vsem ljubiteljem Tuomainena ponuja obilo zabave in črnega humorja.« - Amman lukuhetki, Finska
»Tuomainen je najzabavnejši evropski pisatelj.« - The Times

Recenzija Bukla

Henrija, zakrknjeno odljudnega zavarovalniškega matematika, sivega aktuarja, ki že desetletja preračunava rentabilnost zavarovanj in premij, čez noč doleti nepričakovana sprememba – izgubi službo. Nato izve, da mu je umrl edini sorodnik, brat, po katerem je podedoval otroški pustolovski park, v katerem še nikoli ni bil in o njem ničesar ne ve. Toda kot matematik, ki je iz stolpcev številk vse življenje luščil profitabilnost, hitro uvidi, da je s pustolovskim parkom nekaj hudo narobe. V rdečih številkah je, čeprav je obisk odličen. Še preden razvozla črne luknje v bilancah, se pojavita brezobzirna izterjevalca dolgov za bratov nepovrnjeni kredit. Izvrstna, na smrt duhovita kriminalka s presenetljivim vložkom čustvene globine, visoko stopnjo napetosti in še višjim odstotkom inteligentnega, čudaškega črnega humorja finskega avtorja Anttija Tuomainena (Mož, ki je umrl), sunkovito pospeši v povsem nepričakovano smer. Med pronicljive portrete zaposlenih, sodobni gurujsko-menedžerski blabla, nasilne grožnje kriminalcev, krvavo izsiljevanje in še topla trupla vplete pristno ljubezensko zgodbo, ki postane faktor nepredvidljivega tveganja v verjetnostnem računu razpleta. Bo genialni matematik v nekdanjem aktuarju kos situaciji, v kateri je sumljivo vse osebje, ki nekaj ve, a molči, policijski inšpektor, ki preiskuje bratovo smrt, nenehno nadležen in spopad z mafijci neusmiljen, povrhu pa se mora matematika nepričakovano soočiti z lepoto umetnosti, Henri pa v sebi odkriti črno in sončno plat osebnosti?

Maja Črepinšek, Bukla 164

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...