Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Arabela

Pavlina Pajk
Arabela
23,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zala
Zbirka Rozalke: Zalo retrobranje
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6859-56-1
Leto izdaje izvirnika 1885
Urejanje Mateja Črv Sužnik, Miha Sužnik
Priredba Mateja Črv Sužnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
300 g
136 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ženski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Arabela je pravcati slovenski gotski roman, napisan 1885, in je prvi roman Pavline Pajk (1854-1901), ene naših najustvarjalnejših in najbolj priljubljenih pisateljic s preloma 19. v 20. stoletje.

Ob 160 letnici pisateljičinega rojstva si je roman prislužil novo podobo in novo praznično branje.

Junakinja romana, ki je postavljen v Brno (mesto, ki ga je Pavlina dobro poznala), je seveda ženska.
Arabela je sirota, zrasla je pri judovskih sorodnikih, ki so ji, saj je dedinja velikega premoženja, za ženina določili kar svojega sina. Ampak pred Arabelo je dolga pot: odkriti mora, kam segajo njene korenine, kdo sploh je, in kam jo vleče njeno srce …

Recenzija Bukla

Izvirnik romana, ki je izšel leta 1885, v posodobitvi deluje sveže in zagotovo vredno branja. Pavlina Pajk (letos je 160. obletnica njenega rojstva) je bila plodna pisateljica, začetnica slovenskega literarnega feminizma, vzornica Zofki Kveder, predvsem pa konkurenca moškim pisateljskim kolegom. Slovenščine se je naučila pozno, kljub življenju na tujem pa ji je ostala zvesta do smrti. Arabela odrašča pri trdosrčnih sorodnikih, ki si želijo le njenega premoženja. Ona pa je njihovo popolno nasprotje: je pokončna, sočutna in ljubeča. Ne glede na to, da ji življenje ni prizanašalo, pa ostaja povezana s seboj, saj dobro ve, kaj si želi. V 130 letih se pravzaprav ni dosti spremenilo: pohlep, (temne) družinske skrivnosti, zasmeh dobrote ... Roman, ki se lahko kosa z deli sester Brontë ali Jane Austen. Vreden filma, samo pogumni ljudje (podobni Pavlini ali Arabeli) bi se morali najti.

Sabina Burkeljca, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...