Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kar mi leži na duši

Marcela Serrano
Kar mi leži na duši
21,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-241-235-7
Prevod Marko Trobevšek
Spremna beseda Urša Geršak, Veronika Vizjak, Natali Žlajpah

Tehnične lastnosti
mehka vezava
288 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ženski roman
južnoameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kar mi leži na duši je zgodba o deželi in zgodba o ženski. Dežela je Chiapas, najjužneje ležeča zvezna država v Mehiki, ženska je Camila, Čilenka ranjene duše, ki se poda v Mehiko iskat pot iz svoje bolečine. Skozi njeno dojemanje in njeno osebno zgodbo je predstavljen družbenopolitični položaj Chiapasa in posredno vse Latinske Amerike. Ob linearni zgodbi, v kateri Camila v iskanju svoje identitete prispe iz Washingtona v Chiapas, se odvija zgodba o zapatistih in njihovih simpatizerjih, o Indijancih v pozabljenem delu sveta, o njihovem iskanju identitete. Osebna, ženska pripoved tako postane pripoved sleherne Latinoameričanke in slehernega Latinoameričana, pripoved Chiapasa pa pripoved Latinske Amerike.

Čilska umetnica in književnica Marcela Serrano je ena najprepoznavnejših predstavnic latinskoameriškega novega romana v Čilu in vsej Latinski Ameriki. Rodila se je v Santiagu de Chile leta 1951. V mladosti se je politično angažirala kot članica levice in zagovornica pravic žensk, po državnem udaru leta 1973 pa je zapustila Čile in nekaj let živela v Rimu. Doslej je objavila sedem romanov in dve kratki zgodbi. Za svoj prvi roman, Nosotras que nos queremos tanto (Me, ki se imamo tako rade, 1991) je 1994 prejela nagrado Sor Juana Inés de la Cruz, ki jo na knjižnem sejmu v Guadalajari v Mehiki podelijo najboljši pisateljici za delo v španščini. Roman Kar mi leži na duši ji je leta 2001 prinesel drugo nagrado Planeta.

Recenzija Bukla

Mehiški jugovzhod, še posebej zvezna država Chiapas, se ob izteku drugega tisočletja še vedno otepa revščine in nepismeni potomci velikih indijanskih civilizacij nosijo posledice večstoletnega kolonializma in izkoriščanja. Camila, glavna junakinja romana, ima ob smrti prvorojenca veliko psihičnih težav, a se svojemu možu Gustavu le pusti pregovoriti, da bo kot novinarka za neko revijo pripravila družbenopolitično reportažo o tej državi. Odpravi se v Chiapas, da bi laže zacelila svoje rane in hkrati popisala vzroke za njihovo zapostavljenost in globoko socialno ter ekonomsko krizo. Tam se sreča z mamino prijateljico, veliko revolucionarko Reino, ki s svojim pogumom predstavlja njeno popolno nasprotje in z neizmerno energijo počasi prebudi tudi otopelo ­Camilo. Intimna ženska pripoved o iskanju poti iz bolečine se intenzivno prepleta z zgodbo o boju zapatistov in njihovim iskanjem identitete. Čilska umetnica in književnica je ena najprepoznavnejših predstavnic latinskoameriškega novega romana in velika zagovornica pravic žensk.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...