Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Leyla
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-231-637-2
Prevod Slavo Šerc

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
545 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ženski roman
turško leposlovje

Založnik o knjigi

Feridun Zaimoglu, rojen 1964 v Bolu v Anatoliji, je s staršema že kot dojenček prišel v Nemčijo, v mladih letih se je veliko selil iz enega mesta v drugo, študiral medicino, a jo zamenjal za pisanje in leta 1995 debitiral s knjigo Kanak Sprak. Leta 2004 objavi zbirko zgodb Dvanajst gramov sreče in z Leylo dve leti pozneje doživi mednarodni uspeh.

Leyla skozi žensko pripoved obnovi življenje v malem anatolskem mestecu sredi dvajsetega stoletja — neposrednost in mučnost razmerij v družini, ki ji gospodari grobi oče. A čas je že segel tudi do teh krajev in načel patriarhalna razmerja, tujina vabi s klicem po delavcih in obeta drugačno, bolj dostojanstveno preživetje. Odhod v istanbulsko mestno okolje in pozneje v Nemčijo je nepovraten korak v drugačno civilizacijo.

Recenzija Bukla

Feridun Zaimoglu je nemški avtor turškega rodu, priseljenec, ki se je kot avtor že od samega začetka upiral stereotipom gastarbajterske literature. V svojem zadnjem romanu nas skozi intimno izpoved Anatolke Leyle popelje v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v svojo domovino, malo turško provinco, ki pa jo že dosegajo prvi valovi odpiranja svetu. V naivni in prikupni Leyli, najmlajši hčeri podložne matere in avtoritarnega očeta, tli ­uporniški duh, ki vedno znova preizkuša meje patriarhalne družbe. Lik, ki ga je avtor postavil proti klišejski Anatolki, nas pelje stran od poenostavljenih predstav v svet, kjer Življenje greni drugo Življenje, vzporedno pa tečejo nenavadne zgodbe o izganjanju hudiča, razdevičenju in preroških sanjah. Prepričljiva pripoved o ženskem pogumu, ki si drzne prestopiti geografske in miselne meje edinega poznanega sveta in se poda na pot v želji za boljšim. Usoda bo morda tokrat bolj prijazna, in ko prvič stopi na nemška tla, si Leyla obljubi: »Pobožala bom volka in morda ne bo ugriznil roke, ki gladi njegov ­kožuh.«

Barbara Mali

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...