Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Arthur in George

Julian Barnes
Arthur in George
32,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-00-1258-0
Prevod Alenka Razboršek
Urejanje Branka Fišer

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
810 g
429 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Arthur in George odraščata svetove narazen v Britaniji poznega devetnajstega stoletja: Arthur v siromašnem plemiškem Edinburgu, George v vikariatu v majhni staffordshirski vasici. Arthur postane zdravnik, nato pisatelj; George nižji odvetnik v Birminghamu. Arthur postane eden najslavnejših ljudi svojega časa, George ostane v neznanosti trdega dela. A ko se začne novo stoletje, ju združi zaporedje dogodkov, ki so v tistem času polnili naslovnice kot hudodelstva v Great Wyrleyju.


Britanski pisatelj Julian Barnes je napisal deset romanov, med katerimi so najbolj znani Flaubertova papiga Ljubezen etc. In Prerekanja . Piše tudi kratke zgodbe in novinarske prispevke. Roman Arthur in George je bil v ožjem izboru za bookerjevo nagrado leta 2005.

Recenzija Bukla

Tisti, ki imajo radi sodobno angleško književnost, gotovo ne morejo mimo Juliana Barnesa (1946), ki ga v slovenščini že poznamo s tremi prevedenimi romani, izvrstno postmodernistično Flaubertovo papigo (prevedena 1988) ter iskrivimi, prvoosebno izpisanimi ljubezenskimi prigodami v Prerekanjih (1997), ki so se nadaljevale še z delom Ljubezen etc. (2002). Arthur in George pa je njegov zadnji roman iz leta 2005 (po tem je izdal še spomine, nedavno pa zbirko kratkih zgodb), v katerem nas pisatelj tudi s samim pripovednim slogom popelje na prelom 19. v 20. stoletje ter nas spozna z odraščanjem Arthurja in Georgea, dveh možakarjev, ki sta vsak po svoje zaznamovala tedanjo Britanijo, prvi, Arthur Conan Doyle, kot kasnejši stvaritelj Sherlocka Holmesa, drugi pa kot Indijec George Edalji, ki ga, tudi iz rasističnih razlogov, po nedolžnem obsodijo zločina, za katerega dobi tri leta prisilnega dela. Po vrnitvi iz zapora George napiše Arthurju pismo o svojem primeru, s čimer ta, brezvoljen zaradi nedavne smrti svoje žene, končno dobi izziv, da svoje literarne detektivske spretnosti uporabi še v resničnem življenju. Briljantno spajanje resnice in fikcije ter mojstrska rekonstrukcija tako resničnega primera kot biografij glavnih junakov.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...