Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Cesar je vojsko odposlal

Roman o Sarajevu
Janko Ferk
Cesar je vojsko odposlal

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mohorjeva Celovec
Zbirka Austriaca
Leto izdaje 2014
ISBN 978-3-7086-0814-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Ana Grmek Kandus
Urejanje Hanzi Filipič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
154 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
avstrijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob stoletnici atentata v Sarajevu je uveljavljeni avtor in poznavalec Habsburžanov Janko Ferk napisal zgodovinski roman o prestolonasledniku Francu Ferdinandu in njegovem morilcu Gavrilu Principu.

Zgodovinski lok pripovedi popelje pisatelj od bitke na Kosovem polju leta 1389 do izvedbe atentata in smrti Gavrila Principa leta 1918. Zgodovinsko členjeni roman napeto opisuje življenjski poti atentatorja in prestolonaslednika, vse do njunega tragičnega srečanja 28. junija 1914.

Avtor je imel vpogled v originalne zgodovinske vire. Vpletel jih je v besedilo in roman obogatil z izjemno avtentičnostjo.

Usode Franca Ferdinanda niso zapečatili zgolj na vse pripravljeni atentatorji, temveč tudi nesposobni avstro-ogrski uradniki, ki so prestolonasledniku vlivali zmotni občutek varnosti v času, ko se je Balkan obračal proti dinastiji. Francu Ferdinandu in njegovi morganatični soprogi Zofiji so pripravili sprejem, ki je Avstro-Ogrsko popeljal v prvo svetovno vojno in posledično do njenega konca.

Recenzija Bukla

Novo delo koroškega pravnika in jezikoslovca Janka Ferka je označeno za roman, čeprav je v njem fikcije precej manj kot faktografije. Toda ta je nujen okvir za razumevanje sosledja dogodkov, ki so pripeljali do usodnega atentata na avstro-ogrskega prestolonaslednika in do vojne, ki je do temeljev pretresla in politično preuredila Evropo. Avtor namesto naslovov poglavij niza datume v zaporedju dogodkov ter sproti na kratko predstavlja in osebnostno označuje osrednje nosilce velike drame, od prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegove na dunajskem dvoru nezaželene Zofije do majorja Apisa, vodje velikosrbske Črne roke, ter atentatorja Gavrila Principa in njegovih pajdašev. Roman se začne pravzaprav šele v trenutku, ko Ferk opisovanje razmer in razmerij razgiba z rezkim pogovorom mladostno upornega Franca Ferdinanda s starčevsko trmoglavim cesarjem o občutljivem vprašanju, ali se bo poročil z izvoljenko, ki je bila po rodu manjvredna, ali pa se bo uklonil nenapisanim zakonom dinastije, ki je svojo moč skozi stoletja utrjevala prav s premišljenimi porokami. Kako se je prestolonaslednik odločil in kaj je sledilo, vemo. Janko Ferk je prispeval samo še eno različico poti brez vrnitve.

Iztok Ilich, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...