Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Evangelij po Jezusu Kristusu

José Saramago
Evangelij po Jezusu Kristusu
14,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2005
ISBN 961-231-470-5

Tehnične lastnosti
trda vezava
317 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
portugalsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Nobelov nagrajenec iz leta 1998 José Saramago (1922) poudarja, da je postal poklicni pisatelj po zaslugi svojih bralcev, in to šele na začetku osemdesetih let. Danes seveda eden največjih portugalskih avtorjev je v mladosti napisal dva romana, potem pa je trajalo več kot dve desetletji, da se je prek pesmi in kronik postopoma spet vrnil k romaneskni formi. V svojih delih je izjemno zvit, pogosto si za vzvod svoje zgodbe izbere dokaj bizarno izhodišče, ki pa ga potem razišče z vsem svojim blestečim talentom. Tako, denimo, v romanu Kameni splav (1986) odtrga Portugalsko od Evrope in v tej geografski in duhovni odcepljenosti preišče njene avtentične vrednote. V Eseju o slepoti, pri nas najbrž najbolj znanem njegovem delu, po osnovnem motivu primerljivem s Camusovo Kugo, izvede parabolo o moralnem padcu sodobnega človeštva, ki se zaradi izgube enega samega čutila - čudna hitro nalezljiva bolezen namreč povzroča trenutno slepoto - vse bolj vrača na stopnjo slepih nagonov, kot so lakota nebrzdano spolno poželenje itn.
Evangelij po Jezusu Kristusu iz leta 1991 je poskus nedogmatske obdelave Jezusa Kristusa, ki se upira volji diktatorskega očeta. V nabitem in intenzivnem besedilu z bravuroznim ritmom in stavčno akrobacijo temperamentnega pisatelja, ki ne dovoljuje nobenega počitka, spremlja krivda Svetopisemske osebe v Evangeliju po Jezusu Kristusu že od samega začetka, začenši s tem, ko Jožef ne prepreči pokola nedolžnih otrok. Čez čas njega samega doleti smrt na križu, tako kot pozneje njegovega sina Jezusa. Odraščanje Božjega sina na Zemlji, njegovo bivanje med ribiči in razmerje z Marijo Magdaleno, ki naj bi mu celo vzela nedolžnost, zajedljive razprave med Satanom, Bogom in Jezusom, slikoviti, včasih tudi ironično in cinično obarvani prizori iz Svetega pisma - vse to je navduševalo in razburjalo bralce največje Saramagove mojstrovine, ki je doživela največ hvale in tudi oporekanj, obtožbe blasfemije ter izzvala škandal zaradi domnevne žalitve verske tradicije. Kakor Esej o slepoti je tudi vratolomni Evangelij po Jezusu Kristusu pretanjeno prevedla Barabara Juršič Terseglav, ki je pred nekaj leti prevedla tudi fascinantno Knjigo nespokoja kultnega portugalskega pisca Fernanda Pessoe. Knjiga, ki kaže tudi na to, da Nobelova nagrada včasih pride v roke pisateljev, ki si upajo stopati tudi čez rob. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Zapis o samostanu. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...