Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Marijin testament

Colm Tóibín
Marijin testament
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-945-5
Naslov izvirnika The testament of Mary
Prevod Jure Potokar
Urejanje Aleksandra Kocmut, Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
130 g
98 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Marija, ki sinovega imena noče izreči, obuja spomine na svoje življenje, k temu pa jo spodbujata njegova učenca, ki jo v brezimnem daljnem zatočišču redno obiskujeta (in tudi skrbita zanjo), ker zbirata material za pisanje evangelijev. Njunih obiskov ni vesela, vendar se zaveda, da ne more drugače, skeptična pa je tudi do vsega, kar ji obiskovalca skušata položiti na jezik. Njena zgodba je zato neolepšana in zavezana resnici – čudeži, ki jim je bila priča, sploh niso čudeži – , ker je posredovanje resnice edino, kar jo v zadnjih dneh življenja še zanima. Po sinovi strašni smrti na križu, ki je ni dočakala, ker je, kot pove, zbežala, saj se je bala za svoje življenje, izreče ključno in najbolj sporno vprašanje: Ali je bilo vredno? Izreče ga seveda kot mati, ki se nostalgično spominja sinovih najzgodnejših dni in si želi samo, da bi se lahko vrnila v čas pred usodnimi dogodki, ki so jo za vselej zaznamovali.
Tóibínova Marija ni zadržana in plaha, ampak odločna, preudarna in iskrena ženska, njena zgodba pa je napisana v avtorjevem običajnem stvarnem slogu, ki ga obenem, kot v nekakšnem kontrapunktu, preplete z liričnim. Po obsegu bi bila lahko daljša novela ali kratek roman, kot ga je opredelila žirija Bookerjeve nagrade, ko ga je leta 2013 uvrstila v ožji izbor nominiranih del, loteva pa se občutljive tematike, saj daje glas enemu najbolj slovitih in čaščenih ženskih likov iz človeške zgodovine, o katerem pa je le malo znanega. Avtor, ki v romanih tudi sicer največkrat upodablja ženske, je tokrat torej namesto posamične, vsakdanje »junakinje« (kot v Brooklynu ali Nori Webster) izbral ikono in dialog z univerzalnim ženskim likom.

Recenzija Bukla

Osrednji lik tega literarnega besedila vsi dobro poznamo, je pa zato povsem sveža in edinstvena sama zgodba. Lik Marije, kot jo je ustvaril sloviti in večkrat nagrajeni irski pisatelj, je zasnovan popolnoma drugače, kot nam ga sicer posreduje zgodovina: Tóibínova Marija ni krhka, skoraj eterična ženska iz ozadja, pač pa je nadvse močna in odločna osebnost, ki ne skopari z neposrednostjo. V trenutkih sinovega umiranja se tako celo zaloti ob razmišljanju, ali je bilo vse skupaj, kar se je dogajalo v njegovem in njenem življenju, zares vredno trpljenja. Kasneje med obiski sinovih učencev, ki zbirata gradivo za evangelije, pa celo precej jezno izrazi dvom o moči sinove smrti, ki naj bi rešila vse človeštvo … Svež pristop in odličen slog sta temelj te drugačne zgodbe, vredne branja!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...