Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moji preslavni bratje Makabejci

Howard Fast
Moji preslavni bratje Makabejci
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-202-3
Leto izdaje izvirnika 1948
Prevod Rudi Meden
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
360 g
295 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Ljudstva, ki ljubi svobodo, ni mogoče premagati!
Moji preslavni bratje Makabejci je zgodovinski roman, v katerem se pisatelj Howard Fast z velikim pripovedovalskim darom loteva epske teme, enega najveličastnejših poglavij judovske zgodovine: makabejske vstaje (ok. 167 – 160 pr. n. š.) in sploh tridesetletne zmagovite vojne za versko in narodno samostojnost proti selevkidsko-sirskemu imperiju (teh dogodkov se Judje še dandanes spominjajo s hanuko, praznikom luči).
Fast je junaško epopejo napisal v gladko tekoči besedi, ki včasih spominja na besedo starozaveznih prerokov; v čudovitih opisih Palestine, tamkajšnjih ljudi in življenja včasih zaide v zanosno poetičnost, pripoved pa vseskozi preveva pisateljeva globoka ljubezen do človeka, z vsem, kar je v njem dobrega ali zlega.
Roman Moji preslavni bratje Makabejci (My Glorious Brothers) je izšel leta 1948, ko so bili še zelo živi boleči spomini na medvojni holokavst, hkrati pa je bilo to leto, ko je nastala nova judovska država; odmevi obojega odzvanjajo tudi v Fastovem romanu.

O avtorju

Howard Fast (1914– 2003) je bil eden najplodnejših, najbolj branih in največkrat prevajanih ameriških piscev 20. stoletja; napisal je več kot 80 leposlovnih in neleposlovnih del, od tega več kot 53 romanov, med katerimi je kar nekaj (prodajnih) uspešnic. Najbolj znan je po romanih Spartacus, Freedom Road, My Glorious Brothers in The Immigrants series. Slovenci ga v prevodu dobro poznamo po pentalogiji Priseljenci (Priseljenci, Druga eneracija, Američani, Volilo, Priseljenčeva hči) in romanu Bobnarček (oboje izšlo pri založbi Obzorja v Mariboru), v slovenščini pa imamo tudi romana Zadnja meja (Mladinska knjiga) in Državljan Tom Paine (Slovenski knjižni zavod); znan je tudi po filmski verziji Spartaka s Kirkom Douglasom v glavni vlogi.

Odlomek iz knjige

»Nekaj več kot poldrugo stoletje pred Kristusovim rojstvom se je v Palestini peščica judovskih kmetov dvignila proti sirsko-grškim osvajalcem, ki so jim okupirali deželo. Trideset let so bíli boj, ki mu med vsemi odporniško- svobodilnimi gibanji, kar jih pomni človeška zgodovina, skorajda ni enakega. Po svoje je bil to prvi boj za svobodo v sodobnem pomenu besede in je s tem postal vzorec za marsikatero kasnejše gibanje.
Njihovo zgodbo sem skušal oživiti v pričujoči knjigi, ker si je v teh burnih, bridkih časih vredno in prav vedno znova priklicati v spomin, kako se je človeštvo od pradavnih časov do danes kaj malo spremenilo.
Zahvalo za vse, kar je v tej pripovedi dobrega, dolgujem ljudem, ki v knjigi nastopajo, tem čudovitim starodavnikom, ki so iz svoje vere, svojega življenjskega sloga in svoje ljubezni do domovine skovali slovito življenjsko vodilo – da je človek Bogu še najbolj pokoren takrat, ko se upre tiraniji.«

Recenzija Bukla

Howard Fast, eden najbolj vplivnih ameriških politično angažiranih pisateljev, je bil obseden tako z (daljno) zgodovino kot s prihodnostjo. Bil je mož, ki je razmišljal o revoluciji in v časih, ko to ni bilo ne samoumevno ne popularno, zagovarjal človekove pravice in enakost, hkrati pa je bil obseden z velikimi zgodovinskimi liki, denimo Spartakom.
Moji preslavni bratje Makabejci so – na prvo žogo – mešanica zgodovinskega romana in junaškega epa o judovskem verskem voditelju in njegovih petih sinovih, ki so se slabi dve stoletji pred našim štetjem spopadli z grškimi vladarji tedanje Judeje in Samare, ki so svojo slavno zgodovino zlorabili za brutalno nasilje in nadvlado. Ta je povzročila nasilno helenizacijo in brisanje judovskega izročila. Bratje Makabejci so se temu »gverilsko« uprli, in potem ko so v apatičnih sonarodnjakih prebudili uporniški duh, porazili grško vojsko in njihove okrutne plačance.
Moji preslavni bratje Makabejci v lucidnem in neverjetno nežnem prevodu Rudija Medena bralca s kančkom občutljivosti za dogajanje na Jutrovem od prve do zadnje strani vodijo čez zunajčasno zgodbo, ki jo je mogoče brati na več ravneh. Še posebej ob dejstvu, da je knjiga izšla leta 1948, v času, ko je na palestinskih ozemljih po holokavstu, ki so ga med drugo svetovno vojno doživeli evropski Judi, nastajala izraelska država. Natančnemu bralcu preprosto ne smejo uiti močna etična in politična sporočila, ki so 67 let kasneje aktualna ravno tako kot leta 1948. Ali 166 let pred našim štetjem.
Judovska Iliada, le da ne v verzih.

Boštjan Videmšek, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...