Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nebesa cadillac

Zdenko Kodrič
Nebesa cadillac
18,90 € 18,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,57 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6897-94-5
Spremna beseda Jan Ciglenečki
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
390 g
284 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Pisatelj Zdenko Kodrič se tudi tokrat v svojem romanesknem delu ukvarja z zgodovinskimi osebami in dogodki. Leta 1870 je na Dunaju izšla knjiga z naslovom Duh, sila, snov (Geist, Kraft, Stoff), ki jo je napisala 29-letna baronica Adelma von Vay iz Slovenskih Konjic. Knjigo naj bi pisala s pomočjo medialne metode: baronica je pisala neodvisno od njenega zavednega vpliva in svobodne volje. Knjiga je bila razprodana takoj po izidu in je kmalu postala priljubljeno čtivo v teozofskih, ezoteričnih in spiritualnih krogih. V nemškem jeziku je do danes doživela devet izdaj, prevod je izšel tudi v slovenskem jeziku. Četudi je avtorica te nenavadne knjige večji del svojega življenja preživela v Sloveniji, njeno življenje in delo nista znani in razvpiti. Kdo je Adelma von Vay? Kdo je bila baronica? Štajerska Pitija ali samo ženska z imenitnimi in nadnaravnimi lastnostmi? Je baronica zdravilka in humanitarka? Graditeljica konjiške bolnišnice? Je žena, prijateljica, raziskovalka človekove psihe? Prav na ta vprašanja odgovarja roman Zdenka Kodriča z naslovom Nebesa Cadillac.

Roman skozi več pripovednih plasti in z več prvoosebnimi pripovedovalci ne govori samo o znameniti in prezrti Konjičanki, marveč z romanesknimi obrobnimi zapisi in zgodovinskimi dejstvi kaže položaj Slovencev med letoma 1870 in 1925, opisuje kraje Spodnje Štajerske dežele in na dokaj odkrit način opozarja na usodne politične trenutke na prelomu 19. in 20. stoletja.

Adelma se je rodila 20. oktobra 1840 v Tarnopolu v Galiciji (današnji Ukrajini) kot hčerka grofa Wurmbranda in njegove žene, rojene grofice Teleky. Zgodnje otroštvo je preživela na družinskem posestvu v mestu Schwarzau na Spodnjem Avstrijskem, po očetovi smrti pa je z materjo, ki se je v drugo poročila s knezom Solms-Baruthom, zapustila Avstro-Ogrsko in naslednjih deset let svojega življenja preživela v Prusiji. Z dvajsetimi leti se je poročila z madžarskim magnatom, baronom Ödönom von Vayem, s katerim je v idilični zakonski zvezi preživela polnih šestdeset let. Zakonca sta najprej živela v mestu Tiszalök na madžarsko-ukrajinski meji, kmalu pa sta se preselila v Slovenske Konjice (tedanji Gonobitz), kjer sta na Prevratu kupila graščino, ki je med domačini še danes znana pod imenom Baronvaj. Baroničino ime je še zmeraj znano v svetovni teozofiji in je znano v Rusiji, Angliji, Nemčiji, Indiji in ZDA.

Spremno besedo je napisal Jan Ciglenečki, filozof, organizator mednarodnega simpozija o Adelmi von Vay, član KUD Logos in tudi prevajalec njenega temeljnega dela Duh, sila, snov v slovenščino.

Recenzija Bukla

Za romanopisje Zdenka Kodriča je značilno zaziranje v preteklost, včasih s politično (Opoldne zaplešejo škornji), drugič z umetniško (Nebotičnik Mitra), v zadnjem romanu Nebesa cadillac pa – ne prvič – z okultno konotacijo. Pred štirimi leti je v slovenščini izšel prevod knjige Duh, sila, snov krščanske spiritualistke iz Slovenskih Konjic Adelme von Vay (rojena 1840), ki je svoje znamenito delo napisala v nemščini, po nareku »višje sile« oziroma z medialnim postopkom. Kodrič je na podlagi znanih zapisov ustvaril zgodbo, ki nedorečeni zgodovinski osebnosti, še bolj pa nedoročeni ezoterični vedi vdahne živost dogajanja ter dialoško prepričljivost, s tem pa prostor znanega odpre za nekakšen Več in sočasno začrta omejitve, ki jih ta Več polaga na človeka. Pred nami je metafizično delo, ki se sprašuje o sami naravi pisanja, pa tudi o zdravju in dobrobiti, ob tem pa se poglobi v slovenski duhovni ter politični prostor tedanje dobe.

Žiga Valetič, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...