Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Nevidni
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-267-5
Naslov izvirnika De onzichtbaren
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Tanja Mlaker
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
450 g
365 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > vojni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Roman Nevidni (2004) je zgodba o karenskih beguncih iz Burme, ki se je spremenila v Mjanmar. Pisatelj je nekaj mesecev živel v taboru Mae La na Tajskem, kjer je podrobneje spoznaval begunce, njihove zgodbe, njihovo kulturo in zgodovino. Osebna zgodba glavnega lika se prepleta z zgodovino njegove dežele. Ko odvetnik v malem mestecu, ki se skuša izogibati politiki, izve, da je njegova žena noseča, si zaželi drugačno prihodnost za svojega otroka in z ženo se odločita za pobeg na Tajsko. Po dolgotrajni in nevarni poti prispe v begunski tabor sam in slep. Pretresljiv roman o nasilju in izgubi pa ne govori le o begunstvu, hkrati je tudi portret kulture in družbe v eni od dežel, ki jih je oblast za dolga desetletja zaprla pred svetom.

Karel Glastra van Loon (1962-2005), nizozemski pisatelj, esejist in publicist, se je uveljavil z romanom Sad strasti, prevedenim v več kot 30 jezikov, tudi v slovenščino.

Recenzija Bukla

Nizozemski pisatelj Karel G. van Loon (1962– 2005, veliko prezgodaj je umrl zaradi možganskega tumorja) je mednarodno zaslovel z (tudi v slovenščino prevedenem in ekraniziranem) romanom Sad strasti – v njem se moški po smrti svoje žene vnovič poroči, potem pa ugotovi, da je neploden, kar pomeni, da ga je bivša žena, s katero je imel otroka, varala; to sproži njegovo raziskovanje, kdo je bil njen ljubimec. Van Loon je bil tudi družbeno angažiran pisatelj. Tako se je leta 2002 odzval na vabilo humanitarne organizacije »Begunec«, da odpotuje na Tajsko in tam razišče usodo burmanskih beguncev. Rezultat tega projekta je izvrsten roman Nevidni. Gre za široko zastavljeno, retrospektivno pripovedovano ter z mnogimi karakterističnimi detajli izpisano ter s kulturo Daljnega vzhoda prepojeno dramatično pripoved, v kateri spremljamo prvoosebno izpoved protagonista, sicer odvetnika. Ta v svoji zgodbi prepleta lastno odraščanje in odraslo življenje v drugi polovici 20. stoletja z usodo Burme, kasneje Mjanmarja, polnega notranjih prevratov in državljanskih spopadov. Ko junakova žena v tem okolju in ozračju zanosi, se odločijo, da bi bilo prav, da bi otrok živel varnejše in boljše življenje. Zato sklenejo po nevarni in težavni poti pobegniti na Tajsko, kamor pa pripovedovalec pride sam in slep, vendar z zgodbo, ki nam jo razkrije. Roman o nasilju in izgubi, ki dokazuje univerzalnost begunskih zgodb.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...