Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Praško pokopališče

Umberto Eco
Praško pokopališče
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2277-7
Naslov izvirnika Il cimitero di Praga
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Vasja Bratina

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14,5 cm
900 g
563 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodovina, ki se bere kot roman. Roman, ki se bere kot prikrita zgodovina.

Tajne službe, dvojni vohuni, izdajalski častniki, grešni duhovniki. Torino, Palermo, Pariz. Prostozidarji, garibaldinci, karbonarji, mazzinijevci. Histerična satanistka, opat, ki dvakrat umre, po krivem obsojeni Dreyfus. Nekaj mrtvakov v pariškem odtočnem kanalu. Ponarejena listina Protokoli starih sionskih modrecev. Pariška komuna, hudodelci, izdelovalci bomb. Umetne brade, lažni notarji, satanistične bratovščine, črne maše. Bizarni spolni odnosi.

Nenavadni dr. Froide.

To je 19. stoletje. Med vsemi pa križari genialni ponarejevalec in lažni stotnik Simone Simonini, spletkari, se udinja raznim gospodarjem, si rešuje kožo, sovraži Jude, ponareja listine, spreminja identiteto in se sprašuje »Kdo sem jaz?«. Vse osebe v Praškem pokopališču razen Simoninija so v resnici živele in počele, kar počnejo v romanu. Pa tudi glavni junak počne stvari, ki so bile v resnici storjene, le da so bile v resničnosti verjetno delo različnih oseb. Morda pa tudi ne; kdo bi zagotovo vedel …

Recenzija Bukla

Dobrih trideset let je minilo, odkar je Umberto Eco (1932), italijanski semiotik, filozof, esejist in literarni kritik, izdal srednjeveško kriminalko Ime rože (1980), s katero je takoj zaslovel. Zaradi nje so bili tudi vsi njegovi naslednji romani (Foucaultovo nihalo, Otok prejšnjega dne, Baudolino in Skrivnostni otok kraljice Loane), pa tudi neleposlovne, strokovne knjige, deležni veliko pozornosti. Vse romane imamo prevedene v slovenščino, zdaj pa je izšel tudi slovenski prevod njegovega šestega romanesknega dela, Praško pokopališče, iz leta 2010, v katerem spet pademo v ecovsko prepoznavno eklektično mešanico zgodovinskega romana in kriminalne srhljivke. Čas dogajanja je tokrat konec devetnajstega stoletja, ko se je porajala psihoanaliza, v Evropi pa so se kovale mnoge zarote. Resnični zgodovinski dogodki so tako vtkani v dnevniško pripoved glavnega in edinega izmišljenega lika, ponarejevalca in lažnega stotnika Simoneja Simoninija. Praško pokopališče je roman, s katerim bo Eco svoje navdušence spet potegnil globoko v svoja nedrja in jih izpustil šele na zadnji strani.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...