Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Primorska zgodba

Marija Mercina
Primorska zgodba
14,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Goriška Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-88-96632-39-0
Spremna beseda Ana Ogrič
Urejanje Marko Tavčar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20 x 11 cm
250 g
165 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Primorska zgodba je posebna avtobiografska in zgodovinska pripoved. Osrednje dogajanje poteka v vipavski vasici Goče, ki avtorici predstavlja izhodiščni prostor njenih temeljnih bivanjskih in etičnih spoznanj. Marija Mercina živi namreč med Novo Gorico in Gočami, pogosto obiskuje Ajdovščino, kjer je preživela otroštvo in mladost. Dogajalni čas je v knjigi zgoščen na en sam dan po materini smrti, retrospektivni dogodki pa segajo vse do začetka 20. stoletja. Nočno branje materinih dnevniških zapiskov in pisem ter različnih sodnih in drugih uradnih listin iz njene zapuščine sproži v pripovedovalki dramatičen postumni dialog z materjo, ob katerem se pred bralcem razprostre slika majhne, tesno povezane vaške skupnosti in njenega prizadevanja, da bi med noži zgodovine ohranila svojo identiteto in človeški obraz. Spremno besedo z naslovom Mamin najdaljši dan je v knjigi napisala avtoričina hčerka Ana Ogrič.

Recenzija Bukla

Novo delo primorske pisateljice in profesorice slovenščine je posvečeno njeni umrli materi. Avtobiografska pripoved se začne dan po nepričakovani materini smrti, ko hči najde škatlo materinih dnevnikov, pisem in sodnih dokumentov. Ob prebiranju zapuščine počasi razkriva težko življenje matere Doroteje v vipavski vasi Goče, pripoveduje o njenem partizanskem delovanju in krivičnem povojnem sojenju, hudih zdravstvenih težavah in neuklonljivi volji do življenja. Hkrati razgalja njun odnos, ki je bil, kljub močni povezanosti, večkrat postavljen na preizkušnjo. Pisateljica obžaluje, da se z materjo nista pogovarjali že prej, saj se ji ob prebiranju zapisov poraja kup vprašanj, ve pa, da njen pogovor z njo tudi zdaj še ni končan.

Kristina Sluga, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...