Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slavček

Kristin Hannah
Slavček
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-00-2813-0
Naslov izvirnika The nightingale
Prevod Irena Furlan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
486 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > ljubezenski roman
ameriško leposlovje

O knjigi

Ko se v mirni francoski vasici Carriveau Vianne Mauriac poslavlja od svojega ljubljenega moža, ki je bil vpoklican v vojsko, niti pomisli ne, da bi nacisti lahko zasedli njeno domovino.

Nedolgo za tem nemška vojska vkoraka v Pariz in okupira približno dve tretjini Francije, ostalo tretjino pa pusti neokupirano, vendar pod nemškim nadzorom. Vianne je primorana pod streho vzeti nemškega oficirja, in ko s hčerko ostaneta brez hrane in denarja, nevarnost okoli njiju pa narašča, mora pod budnim sovražnikovim očesom sprejeti eno strašno izbiro za drugo …

Viannina uporniška osemnajstletna sestra Isabelle se upira nacistom na vsakem koraku ter se na vsak način želi pridružiti boju proti okupatorju in pomagati osvoboditi Francijo. Poveže se z uporniškim gibanjem in najprej deli letake, potem pa se javi za mnogo nevarnejšo nalogo …

Avtorica s srčnostjo, občutkom in sposobnostjo opazovanja opisuje 2. svetovno vojno in z epskim pogledom osvetli intimni del zgodovine, ki ga redkokdaj vidimo: ženske v vojni. Slavček je zgodba o dveh sestrah, ki ju ločuje starostna razlika. Izkušnje, ideali, strast in okoliščine vsako vodijo po svoji nevarni poti proti preživetju in svobodi v okupirani in razdeljeni Franciji. To je ganljiva, prelepa zgodba, ki slavi gibkost človeškega duha in trpežnost žensk. To je roman za vsakogar, roman za vse večne čase.

Recenzija Bukla

Sredi nacistične okupirane Francije, ko je bila večina za bitko sposobnih moških na tej ali na oni strani v prvih vojnih vrstah, so se »v zaodrju« odvijale tudi velike osebne drame mladih žensk, hčera, zapuščenih žena, mater in vdov. Te so ostajale doma, v meščanskem Parizu ali na podeželju, in se vsaka na svoj način trudile preživeti vojno. Osrednja zgodba tega odmevnega romana zaokroži življenjsko pot dveh sester, starejše Vianne in mlajše uporniške Isabelle, ki imata na vojno in svet povsem različne poglede, a v letih, ki sledijo, obe izkusita veliko trpljenja. Mlada samosvoja Isabelle se zaljubi v čednega upornika in se z vso strastjo pridruži boju proti okupatorju, medtem pa se mora umirjena in poročena Vianne, tudi mama majhne hčere, v žalovanju za možem, ki so ga vpoklicali v vojno, šele naučiti samostojnosti. V hišo ji naselijo nemškega oficirja in za preživetje mora narediti tudi mnogo reči, ki si jih pred vojno ni mogla niti predstavljati. Isabelle pa se po prvih manjših uporniških akcijah poda v nevarno pustolovščino reševanja vojakov in zahtevnega skrivnega prečkanja Pirenejev, kar ji prinese tudi slavni nadimek iz naslova. Priljubljena ameriška avtorica poleg grozljivih slik druge svetovne vojne in težkih preizkušenj v tem romanu izriše tudi veliko ljubezni in poguma in nič čudnega ni, da so knjigo bralci na omrežju Goodreads v minulem letu izbrali za najboljši zgodovinski roman.

Renate Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...