Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Stalinovi otroci

Tri generacije ljubezni in vojne
Owen Matthews
Stalinovi otroci
17,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zala
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6859-40-0
Naslov izvirnika Stalin's Children
Podnaslov izvirnika Three Generations of Love and War
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Jaka Andrej Vojevec
Urejanje Mateja Črv Sužnik, Miha Sužnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
380 g
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
biografije in spomini
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Stroj ne čuti ničesar, ne misli, ampak samo drobi ljudi pod sabo, ta zlohotni buldožer zgodovine.

Nekega poletnega dne, leta 1937, sredi nasilnega razcveta stalinizma, je Boris Bibikov svoji hčerki poljubil v slovo in izginil za vedno. Prestrašeni deklici sta sredi čistk in na pragu druge svetovne vojne ostali sami v svetu, ki je kar naenkrat postal teman in nedoumljiv.

Ena izmed njiju, Ljudmila, se je po vsem presta nem trpljenju zaljubila v visokega tujca, ki ga je na vrhuncu hladne vojne spoznala v Moskvi. Zapletla sta se v ljubeče in nevarno, šestletno pisemsko razmerje in nerazumljive bitke za najbolj osnovno pravico – pravico do skupnega življenja.

Kje naj najdem dovolj moči, da bom zdržala tako dolgo?

Tako se sprašuje Ljudmila. Odgovore je pozneje iskal njen sin Owen Matthews, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odkril njena pisma in njeno domovino, Rusijo.

Roman je nastal iz želje, da bi razumel življenje svojih staršev in srce čudne dežele, v kateri se je nazadnje, sredi podivjanega vzpona kapitalizma in spet sredi vojne (s Čečenijo) znašel tudi sam.

Prevedeno že v 28 jezikov!

Roman Stalinovi otroci je bil nominiran za nagrado za prvenec, Guardian First Book, za nagrado za politično pisanje, Orwell Prize, za francosko nagrado France’s Medici Prize in druge.

‘Le malo knjig toliko pove o Rusiji nekoč in danes, o Rusiji in njenem učinku na vse, ki se jih dotakne.’ - Economist

Recenzija Bukla

Pretresljiv roman ni le literarizirana kronika avtorjeve družinske zgodovine, ampak tudi zgodovine Rusije, ki je usodno vplivala na življenje treh generacij. Dogajanje se začne na pragu druge svetovne vojne, ko pisateljev ded (visok politični funkcionar) čez noč postane sovražnik ljudstva in s tem žrtev Stalinove paranoične čistke, ki ne prizanese niti njegovi družini – žena pristane v taborišču, hčerki pa v sirotišnici. Mlajša od njiju, avtorjeva mati Ljudmila se v času hladne vojne zaljubi v tujca, Angleža Mervyna Matthewsa, njuna ljubezen pa, zaradi očetovega nesodelovanja s KGB-jem, ostane neuslišana dolgih 6 let. Nazadnje se v Rusiji v času padca komunizma in vzpona nebrzdanega kapitalizma ter vojne s Čečenijo v vlogi vojnega dopisnika znajde tudi avtor. Ta se v Moskvo odpravi zato, da bi »pobegnil« pred starši, hkrati pa ju ravno tu spet najde.

Kristina Sluga, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...