Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ukinitev

Matthew Shardlake, knj. 1
C. J. Sansom
Ukinitev
15,99 € 15,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,48 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7052-82-4
Naslov izvirnika Dissolution
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Irma Kukovič
Urejanje Maja Brodschneider Kotnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
470 g
544 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > kriminalni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Spoznajte Matthewa Shardlaka, najbolj tankoumnega grbavca angleškega sodišča! 

Ukinitev je izjemno živ portret tudorske Anglije. Leto 1537 je in dežela je razdvojena med tiste, ki zvesto sledijo katoliški cerkvi, in tiste, ki so zvesti kralju in novo nastali anglikanski cerkvi. Ko v samostanu na južni obali Anglije brutalno umorijo kraljevega komisarja, pozove Thomas Cromwell, strahoviti generalni vikar Henrika VIII., kolega reformatorja Matthewa Shardlaka, da vodi preiskavo. 

Shardlake in njegov mladi varovanec odkrijeta dokaze o spolni kršitvi, poneverbi in izdaji, in ko odkrijeta še dva druga umora, morata hitro ukrepati, da preprečita morilcu, da bi ponovno udaril. 

Recenzija Bukla

Burno zgodovinsko obdobje tudorske Anglije v času ukinitve samostanov, ki ga je zaznamovala razdvojenost med pripadniki katoliške cerkve in novonastalo anglikansko cerkvijo, je časovno prizorišče romana Ukinitev, prvega dela sedemdelne serije vrhunskih zgodovinskih misterijev z grbavim kraljevim komisarjem Matthewom Shardlakom v glavni vlogi. Piše se leto 1537, ko je ukinitev angleških samostanov pod zamislijo kraljevega svetovalca in glavnega vikarja Thomasa Cromwella v polnem teku. Cromwell pritiska na večje samostane, da bi se predali prostovoljno. Toda ko v samostanu v Sussexu, okrožju na jugu Anglije, umorijo kraljevega odposlanca, se znajde Cromwellov plan v nevarnosti. Zato tja pošlje bistroumnega in pretkanega Shardlaka, da vodi preiskavo. Skupaj z mladim pomočnikom pa tam naletita na vrsto ovir, od potlačenih skrivnosti do dvoličnosti meniških prebivalcev (ne samo poneverb, verjetno gre celo za spolne kršitve), ki morda so ali niso povezane s preiskovanim umorom. Shardlaku se izteka čas, in če ne bo kmalu našel storilca in motiva zanj, se bo pri Cromwellu znašel na slabem glasu … Ukinitev je torej tipična kriminalka o iskanju storilca med navzočimi osebami, Sansom pa blesti z zavajanjem bralca v napačna ali prehitra sklepanja. Kar knjigo resnično dvigne med mojstrovine, pa sta skorajda otipljivi prikaz življenja v samostanu, kjer se čuti, da se bliža konec neke ere (poudarjeno še s hladnim, snežnim, vedno mračnim vremenom), in odlična karakterizacija likov. In to ne le osrednjega protagonista, v katerem se prepletajo dobre in slabe lastnosti, ampak vseh »osumljencev«. Tridimenzionalno, poglobljeno razdelane osebnosti navdušujejo bralca, ko Shardlake vrta vanje v upanju razkritja umora. Nadpovprečno branje, ki seže prek privržencev nad zgodovinsko fikcijo. Priporočam!

Aleš Cimprič, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...