Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Urjenje v življenju

Nedjeljko Fabrio
Urjenje v življenju
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba KUD AAC Zrakogled, Zveza Modro-bela ptica
Zbirka Helia
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-93099-4-0
Leto izdaje izvirnika 1985
Prevod Sonja Polanc
Spremna beseda Boris Domagoj Biletić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
680 g
463 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
hrvaško leposlovje

Založnik o knjigi

Urjenje v življenju je prvi roman iz Jadranske trilogije velikega hrvaškega pisatelja, dramatika in esejista, ki je močno zaznamoval tamkajšnji literarni prostor. Jadranska trilogija, vanjo spadata še romana Berenikini kodri in Triemeron, je po mnenju številnih literarnih zgodovinarjev in kritikov ena od največjih stvaritev hrvaške sodobne literature poznega 20. stoletja: poetika Nedjeljka Fabria kot pisatelja z evropsko relevantnim opusom, pa je že v temelju zaznamovana z večjezikovno in čezmejno komunikacijo. Fabrio v Jadranski trilogiji podaja obsežen zgodovinski prerez, pri čemer Urjenje v življenju, njegov prvi knjižni prevod v slovenščino, prikazuje enoinpolstoletno (od začetka 19. do petdesetih let 20. stoletja) dogajanje na vzhodnem Jadranu, ki osvetljuje zgodovino Reke – posredno tudi Hrvaške – in tamkajšnjih družin tako na širši ravni kakor tudi na ravni najrazličnejših sporov znotraj njih in med njimi.

Recenzija Bukla

oman (prvi del Jadranske trilogije), ki velja za enega vrhuncev hrvaške proze 20. stoletja, je bil v izvirniku izdan že leta 1985 in je hkrati prvo delo enega največjih sodobnih hrvaških literatov, prevedeno v slovenščino. To ni samo stoletje in pol trajajoča zgodovinska kronika (od leta 1800 dalje) italijanske in hrvaške družine, ki ju združi ljubezen najmlajših potomcev, ampak tudi ubeseditev avtorjeve lastne izkušnje. Dogajanje je namreč postavljeno na Reko (od tu je bil leta 1971 izgnan tudi Fabio in nato dolga leta zamolčan, celo prepovedan), na ozadju katere avtor izriše ključne zgodovinske dogodke in osebnosti tega obdobja. Reka kot talilni lonec različnih narodnosti in veroizpovedi je nekakšen mikrosvet svetovnega dogajanja. Fabio je pravi mojster soobstajanja in prehajanja med različnimi pripovednimi postopki (dokumentarizmom, avtoreferencialnostjo, citatnostjo …), zato se zdi, kot bi roman napisal v enem zamahu.

Kristina Sluga, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...