Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Živeti

Yu Hua
Živeti
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-224-8
Naslov izvirnika Huozhe
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Natalija Toplišek
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,8 x 15,8 cm
440 g
162 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > vojni roman
japonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Živeti (1993) je ena najvplivnejših knjig na Kitajskem v zadnjih desetletjih. Po njej posneti film je bil najprej prepovedan in že zato je roman vzbudil veliko zanimanje v tujini, posledično pa postal uspešnica tudi na Kitajskem. Prek usode posameznika prikaže družbene spremembe v času kitajsko-japonske vojne, državljansko vojno med nacionalno in komunistično stranko, nastajanje Ljudske republike Kitajske, Maovo kampanjo velikega skoka naprej, veliko kulturno revolucijo in obdobje po njej. Z življenjsko zgodbo glavnega lika tako ne spoznavamo le osebne rasti skozi življenjske stiske, ampak tudi spreminjanje ekonomskih, kulturnih in širših družbenih okoliščin.

Yu Hua (1960) se je v iskanju moderne kitajske identitete uveljavil kot glas, ki zmore premišljeno odpirati najbolj boleča poglavja kitajske družbe 20. stoletja. Doslej je napisal pet romanov, šest zbirk kratkih zgodb in tri zbirke esejev, s čimer se je uveljavil kot eden najbolj znanih in prodajanih sodobnih kitajskih pisateljev. Zaradi specifične pripovedne tehnike in njene jezikovne podpore mu je znotraj Kitajske uspelo preživeti, čeprav na tankem robu dovoljenega.

Recenzija Bukla

Kitajski roman Živeti, moderna klasika iz leta 1993, ki jo je napisal Yu Hua, je izvrstno delo (samo leto po izidu ga je ekraniziral najbolj znani kitajski režiser Yimou Zhang), v njem pa je glavni junak Fugui, prek katerega avtor razpre družbene spremembe na Kitajskem v obdobju približno petdesetih let. Vse skupaj poda v realističnem slogu ter s tragično družinsko vsebino. Yu Hua (1960) je s tem romanom kot eden prvih prelomil s poprejšnjo kitajsko literarno tradicijo in prek inteligentnega prikazovanja polstoletnega obdobja zaokrožil družbena dogajanja tega časa. Ta se pnejo od kitajsko-japonske vojne prek državljanske vojne, vzpona komunistične stranke, nastajanja Ljudske republike Kitajske, Maovega »velikega skoka« naprej vse do obdobja kulturne revolucije in časa po njej. Vendar pa Yu Hua v romanu teh marsikdaj nesmiselnih družbenih sprememb ne kritizira niti ne problematizira na površini, temveč nas z njimi seznanja prek življenja glavnega junaka in njegove družine, s tem pa pokaže, kako so spremembe vplivale na vsakdanjost kitajskega prebivalstva. Naturalistično pisanje o kitajski polpreteklosti.

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...