Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Invalidna sorojenca

Egon Bondy
Invalidna sorojenca
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Solaris
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-93732-8-6
Naslov izvirnika Invalidní sourozenci
Leto izdaje izvirnika 1947
Prevod Tatjana Jamnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
277 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Invalidna sorojenca, ki ga je Egon Bondy dokončal februarja 1974, v obdobju najturobnejše normalizacije, in je do žametne revolucije krožil v obliki ilegalnih izdaj (samizdatov in eksilske izdaje založbe Sixty-Eight Publishers iz leta 1981), je eno najpomembnejših del sodobne češke proze. Napisan je v znanstvenofantastičnem podžanru distopije in se v marsičem navezuje na Orwellov roman 1984.
Knjiga je veljala za »biblijo« češkega undergrounda, ki je v njej prepoznal svoj alternativni življenjski slog in zavestno odločitev za obstranstvo oz. namerni izstop iz politiziranega mainstreama, pa tudi posmeh potrošniškim idejam policijske države, predvsem pa cenil rahlo parodiranje znanstvene fantastike, v katero so organsko vpletene filozofske teme. Danes se roman seveda bere nekoliko drugače, a je dovolj nadčasoven, da nagovori tudi nas. Avtor namreč obravnava duhovno in ekološko krizo, v kateri lahko prepoznamo realnost sodobnih totalitarizmov, ter premišlja o ekologiji, družbi, človeški n(a)ravi in analizira revolucije, pri čemer se sprašuje, zakaj družba po revoluciji znova zdrsne v stare tirnice.
Zgodba se dogaja okoli leta 2600 na koščku kopnine, ki jo polagoma preplavlja brozga z odpadki, ostalimi za prejšnjimi generacijami. Družbo, v kateri živita glavna junaka, sorojenca A. in B., sestavljajo častniki, njihovi pobebavljeni podrepniki, imenovani prizadeteži, navadni državljani, ki nekritično upoštevajo ustaljeni red, in invalidi – skupina, nastala iz intelektualcev, ki jih je socialistična družba izločila.
Čeprav je avtor uporabil tradicionalno shemo romana anticipacije, je njegova pripoved groteskna, do absurda pritirana slika konsolidirane družbe. Medtem ko se je večina prebivalstva odpovedala potrebi po svobodi in uteho išče v udobnem potrošništvu, invalidi živijo predvsem bogato duhovno življenje. A učinki tehnološkega napredka in dogmatične diktature, zaradi katerih se je izgubila zavest o zgodovinski kontinuiteti, niso zaobšli niti invalidov. Pogubne moči obče pozabe se še najbolj zaveda A., ki se ji upira s študijem in pisanjem, B. pa ustvarja z likovno govorico, s slikanjem in pletenjem.
Človek lahko v ustvarjalnosti kot snovanju biti najde neskončen vir moči – in prav to je tisto, kar gore (ali vode) premika.
Tatjana Jamnik

Recenzija Bukla

Da bi razumeli ta roman, moramo vsaj približno poznati njegovega avtorja. Enfant terrible češkoslovaškega kulturnega prostora, eden osred njih predstavnikov praškega undergrounda, pisec besedil za rock skupino, mislec marksizma in ekologije, nadrealist in trn v peti češkoslovaške komunistične partije. Roman je ob izidu (1974) hitro obveljal za kultni naslov underground kulture. Gre za delo, ki ima prav gotovo poteze generacijskega pisanja, ki vzpostavlja povsem nove narativne koordinate in ki mu delno lahko pripišemo oznako theory fiction. Čeprav je besedilo plod specifičnih družbenozgodovinskih okoliščin, pa ostaja aktualno, tako zaradi ponovno obujenih idej o spremembah družbenega sistema kakor tudi zaradi krepitve ekološke ozaveščenosti.

Aljaž Krivec, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...