Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Metro 2033

Dmitry Glukhovsky
Metro 2033
34,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-274-018-4
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Višnja Fičor, Valerija Peternel

Tehnične lastnosti
trda vezava
608 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
rusko leposlovje

Založnik o knjigi

Mračna estetika postnuklearnega sveta …
Človek-mitologija se vkrca na moskovsko podzemno, da, potem ko se je primerila globalna katastrofa, kataklizma, ultimativno sesutje v rovu današnjega … Junaki, kot jih je ukrojil Dmitry Glukhovsky, so predmet apokalitičnega poizkusa, literarne inovacije v filozofsko utemeljeni antiutopiji. Metro sedaj postane, hm, globalni projekt.

Zaupanje kopni, tabuji padajo, paranoja narašča.Dvajset let po nuklearni vojni je v metroju preživelo vsega nekaj tisoč ljudi. Ob radiaciji, mutantih in fizičnih izkrivljenjih je življenje vse prej kot lahko. Artjom si v takšnih okoliščinah prizadeva rešiti svoj dom, svojo metrojsko postajo - najti mora mesto "Polis". Na svojem potovanju skozi metro sreča vrsto osupljivih likov. Kot senca ga ves čas potovanja spremlja vprašanje: zakaj sem izbran za to nalogo?

V Rusiji je roman takoj ob izidu doživel izjemno zanimanje, več miljonov ljudi je knjigo prebralo na spletu, prek 400.000 izvodov pa je bilo prodanih v knjižni obliki. Do danes je roman preveden že v več kot dvajset jezikov.
Dmitry Glukhovsky je za roman prejel nagrado Evropskega društva za znanstveno fantastiko.
Na podlagi romana je nastala tudi istoimenska odmevna videoigra.

Recenzija Bukla

Ruski avtor (1979) je knjigo Metro 2033 že pri triindvajsetih letih objavil na spletu in bralcem ponudil brezplačen dostop. Po izjemno dobrem odzivu je bil roman v knjižni obliki prvič natisnjen leta 2005, po njem pa je narejena tudi uspešna akcijska prvoosebna računalniška igra. Zgodba romana se odvija v postapokaliptični Rusiji, dvajset let po jedrskem holokavstu. Preživeli se zadržujejo v moskovski podzemni železnici, kjer pa živijo v nenehni nevarnosti pred mutanti, ki so posledica jedrskega mrka. Poleg tega v podzemlju vznikajo številna združenja, kot je, denimo, močna komunistična linija, ki v metroju nadzoruje mnogo postaj. Glavni junak romana je Artjom, mladenič, ki se mu, prav tako kot drugim, naježijo dlake ob številnih srhljivih zgodbah, ki krožijo med ljudmi in še dodatno vznemirjajo prebivalstvo. Ko mu človek z imenom Lovec dodeli posebno nalogo, se mora Artjom iz domače postaje odpraviti proti središču metroja, imenovanem Polis. Pot tja pa je vse prej kot lahka in varna … Distopična zgodba, iz katere se zrcali družbeno stanje današnje Rusije, bo zadovoljila tudi zahtevnejše bralce.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...