Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Moč
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-00-3905-1
Naslov izvirnika The power
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Marko Bogataj
Urejanje Petra Brezinščak

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
340 g
376 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj bi se zgodilo, če bi ženske na lepem dobile silovito novo moč?

Na videz se zdi vse kot vedno: bogati nigerijski fant poseda ob bazenu; rejenka pristane pri vernem zakonskem paru, ki skriva svojo pravo naravo; ambiciozna ameriška političarka s težavo usklajuje družinsko življenje in politično kariero; žilava Londončanka skuša najti svoje mesto v kriminalni družini. Toda ko na lepem požene korenine in se razcveti nova sila, se njihova življenja uničujoče prepletejo. Najstnice dobijo neverjetno fizično moč: s konicami prstov lahko povzročijo neznosno bolečino in celo smrt. Nastopi dan deklet – a kako usoden bo za svet?

Moč nagrajene avtorice Naomi Alderman je izredno ambiciozen in provokativen spekulativni roman, ki nas popelje na vznemirljivo potovanje v vzporedno resničnost in obenem drzno in presenetljivo razkriva naš lastni svet.

Recenzija Bukla

Angleška pisateljica in scenaristka računalniških iger je s svojim četrtim (in prvim prevedenim v slovenščino) romanom zadela terno. V času, ko se veliko govori o (ne)enakosti med spoloma, nasilju nad ženskami in vzponu feminizma, ob tem pa je vsled odmevne televizijske nanizanke Deklina zgodba znova v ospredju istoimenska klasična distopija Margaret Atwood, je na knjižne police poslala provokativno knjigo, ki govori o tem, kaj bi se zgodilo, če bi vse ženske na lepem pridobile moč, s katero bi si lahko podredile moške. V Aldermanini vzporedni resničnosti namreč ženske razvijejo nov organ, imenovan povesmo, ki jim omogoča, da iz prstov sprožajo električni tok. Ta je dovolj močan, da lahko z njim tudi ubijajo. Ni odveč napisati, da se v hipu spremeni ravnovesje med spoloma, kar močno pretrese svetovno družbeno (in versko) ureditev. Pripoved je spisana kot pregled dogodkov z vidikov več protagonistov (novinar iz Nigerije, ki skuša vedno poročati iz središča dogajanja; Angležinja, ki išče svoje mesto v kriminalni družini; ambiciozna ameriška političarka in posvojeno ter zlorabljeneno dekle, ki postane glavni glas vzhajajoče religije Svete matere) v desetletju od prihoda pojava do točke nič, ko svet zajame kataklizma. Roman, ki se ga je prijel naziv »Deklina zgodba za 21. stoletje« tako kljub primerjavi (in dejstvu, da je bila Atwoodova med pisanjem Aldermanina mentorica) ni distopičen, ampak se spogleduje z apokaliptičnim ZF-jem, le da to pot vesoljce ali zombije zamenjajo – ženske. Moč je moderno spisano delo, ki ga odlikujeta hitro potiskanje zgodbe in mnogoterost akcije, a med vrsticami skriva obilo subtilnosti in subverzivnosti, predvsem pa postavlja ogledalo našemu svetu. Angažirano-aktualna knjiga in eden najbolj vročih naslovov zadnjega časa ter nosilec prestižne britanske nagrade za leposlovje, ki ga podpisujejo ženske, Baileys Women's Prize for Fiction.

Aleš Cimprič, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...