Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Potopljeni svet

J. G. Ballard
Potopljeni svet
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Solaris
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7020-38-0
Naslov izvirnika The Drowned World
Leto izdaje izvirnika 1962
Prevod Petra Meterc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
210 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Potopljeni svet (1962) se dogaja v postapokaliptični prihodnosti, potem ko so se zaradi globalnega segrevanja stalili ledeniki, mesto pa je preplavila voda, ki je ustvarila svet omamno lepih, toda za življenje neprimernih močvirnih lagun. Zdesetkano človeštvo je zbežalo na sever, v nadrealistični, v prelestnih barvah prelivajoči se pokrajini pa še vztrajajo Robert Kerans, biolog in vodja plavajoče postaje za raziskavo novonastale vsepreraščajoče flore in ponovno obujene favne, njegov pomočnik Alan Bodkin, polkovnik Riggs s svojimi vojaki ter ekscentrična lepotica Beatrice Dahl. Kot v eksperimentalnem laboratoriju spremljamo, kako spremenjeno in še vedno spreminjajoče se okolje preobraža tudi junake. Pisatelj raziskuje vplive okoljske katastrofe in ekstremnih življenjskih razmer na človeško duševnost in medčloveške odnose.

Kakor se realni svet spreminja v nadrealistično džunglo novega triasa z orjaškim mrčesom, legvani in aligatorji, ki je pogoltnila stvaritve človeške civilizacije, tako tudi ljudje nazadujejo na stopnjo nekakšne paleozavesti. Obsedajo jih sanje o ogromnem arhaičnem Soncu in nezaustavljivo jih začenja vleči na jug, v vročo, neprehodno džunglo. Ko začno prvi med njimi podlegati temu samouničevalnemu gonu, se iz džungle v spremstvu svojih mož in krokodilov pojavi skrivnostni Strangman, vodja temnopolte piratske posadke. Strangman osuši laguno nad Londonom, da bi se okoristil s potopljenimi umetninami, s tem pa razkrije grdoto smetišča, kakršno je potopljeno mesto, in razbije iluzijo nadrealistične lepote, ki jo zbujajo barviti pejsaži lagun. Strangman Keransa podvrže nenavadnim arhaičnim obredom, mučenju in žrtvovanju. Kerans sicer preživi, saj mu na pomoč priskoči Riggs, vendar potem ko mu uspe znova poplaviti laguno, nadaljuje pot na jug – v gotovo smrt, toda tudi k pomiritvi s svojo notranjo naravo.

Recenzija Bukla

Angleški pisatelj J. G. Ballard (1930–2009) je eden zanimivejših britanskih avtorjev 20. stoletja, ki je bralstvu postregel z zelo raznolikimi literarnimi deli, ki se gibljejo od avtobiografskega Imperija sonca do ekscentričnega Trka (ki sta bila oba tudi filmsko adaptirana). Na začetku svoje kariere v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je ustvaril tudi trilogijo takrat distopičnih, pol stoletja kasneje pa vse bolj aktualnih romanov, med katere spada tudi njegov kronološko drugi roman Potopljeni svet iz leta 1962 (ki skupaj s Sušo in Kristalnim svetom tvori nekakšno trilogijo). Potopljeni svet se dogaja v postapokaliptični prihodnosti, v kateri so se zaradi globalnega segrevanja stalili ledeniki, svet pa je preplavila voda, ki je ustvarila svet lepih, vendar za življenje neprimernih močvirnih lagun. Kot v kakem laboratoriju tako spremljamo, kako spremenjeno okolje preobraža tudi junake romana, saj Ballard raziskuje tudi vplive okoljske katastrofe in ekstremnih življenjskih razmer na človeško duševnost in medčloveške odnose. Aktualno!

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...