Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Veliki pohod

Stephen King
Veliki pohod

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Hiša knjig, založba KMŠ
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7015-29-4
Naslov izvirnika The long walk
Leto izdaje izvirnika 1979
Prevod Anja Bakan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,2 cm
410 g
411 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > znanstvenofantastični roman
leposlovje > srhljivi roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Vsako leto 1. maja se sto najstnikov zbere v Mainu na ameriško-kanadski meji in se poda na tekmovanje, znano kot Veliki pohod. Udeleženci morajo ves čas držati določeno hitrost, ne da bi se ustavili, zmagovalec pa dobi glavno nagrado – karkoli želi.

Vendar pa je treba spoštovati nekaj neusmiljenih pravil: ciljne črte ni – zmaga tisti, ki zdrži najdlje. Tekmovalci ne smejo dobiti nobene zunanje pomoči. Ustavljanja in počitka ni, če hitrost pade pod določeno, dobiš opozorilo.
Tri opozorila, pa si iz igre – in to trajno. Česa vse je človek zmožen, ko gre zares?

»Mojstrski pripovedovalec!« – Los Angeles Times
»Nesporni mojster ustvarjanja napetosti in groze.« – Washington Post
»Stephen King točno ve, česa vas je najbolj strah.« – Esquire

Recenzija Bukla

V drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Stephen King začel uporabljati psevdonim Ric hard Bachman, saj mu je to omogočalo, da je lahko izšla več kot ena njegova knjiga letno, kar je bil v tis tih časih nekako standard, da ni prišlo do prenasičenja z enim avtorjem. Iz tega obdobja je nekaj njegovih bolj realističnih, a vseeno na neki način nadrealnih (denimo tudi v slovenščino prevedeni Hujšaj!) ali pa distopičnih romanov (sem spada The Running Man, po katerem je bil posnet tudi film). V to kategorijo pa lahko uvrstimo tudi Veliki pohod iz leta 1979, nekakšno aluzijo na marše smrti, ki so jih sile osi izvajale med drugo svetovno vojno s svojimi ujetniki, ki so jih z zapovedano hojo dobesedno izmučili do smrti. Tudi v Velikem pohodu je podobno; v neki distopični, vzporedni resničnosti v Ameriki vsako leto za prvega maja poteka gladiatorski pohod stotih najstnikov. Pravila so preprosta: hitrost njihove hoje ne sme pasti pod štiri milje nad uro (6,5 km na uro). Če se to zgodi, dobi pohodnik opozorilo s strani vojakov na spremljajočih vozilih, po treh opozorilih pa ga ustrelijo. Tudi okrepčila lahko pohodniki dobijo samo od vojakov, vsak dan ob devetih zjutraj. Za nagrado si zmagovalec lahko zaželi kar koli. Pohod se torej začne, King pa v svojem prepoznavno napetem stilu pred nami preigra življenjske usode mladih popot nikov, ki so se iz različnih razlogov podali na to smrtonosno preizkušnjo. Pri tem v ospredje postavi dva junaka, Raya Garratyja in Petra McVriesa, ki se zdita kot nalašč tudi za potencialna zmagovalca. Seveda pa je do konca pohoda še ogromno milj in ur. Dirka na življenje in smrt, pri kateri sicer ni ciljne črte, vseeno pa ima vsak 99 nasprotnikov.

Samo Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...