Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Samo ljubezen ni dovolj

Kako s kognitivno terapijo reševati nesporazume, spore in težave parov
Aaron T. Beck
Samo ljubezen ni dovolj
38,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-729-1
Naslov izvirnika Love Is Never Enough
Leto izdaje izvirnika 1988
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
590 g
332 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
psihologija in psihiatrija
ljubezen in spolnost

Založnik o knjigi

Rožnata očala, skozi katera gledajo zaljubljenci na skupno življenje, kmalu zbledijo in pride čas, ko se je treba za ohranitev lepega, razumevajočega in toplega odnosa tudi malo potruditi. Pri parih, ki se tega ne zavedajo, neredko dobijo prav lastnosti, s katerimi so drug drugega očarali, ob vsakdanjih obveznostih, skrbeh in hitenju negativen predznak: odločnost postane gospodovalnost, v igrivosti vidijo neodgovornost, v nestrinjanju sovražnost … Napačna interpretacija vodi v napačen odziv, nesporazum se poglablja, in ker smo za povrhu ljudje še nagnjeni k posploševanju, se nekoč lepo razmerje kaj hitro lahko začne spreminjati v nočno moro.

Dr. Aaron T. Beck je v knjigi Samo ljubezen ni dovolj zbral značilne primere iz svoje svetovalne prakse za pare, katerih odnos se je znašel v težavah. V njej obravnava vplive najrazličnejših dejavnikov, ki partnerjem zameglijo pogled (negativnega mišljenja, samodejnih misli, simbolnih pomenov …), jih ponazarja z dialogi, pojasnjuje in dopolnjuje z vprašalniki ter obenem svetuje, kako se tem vplivom ubraniti. Kakor pravi sam v predstavitvi njenega koncepta: »Skratka, v tej knjigi obravnavam možnosti, kako lahko partnerja popravita samouničujoče vzorce mišljenja in kontraproduktivne navade, izboljšata komunikacijo in pomagata osvetliti in ublažiti težave drug drugega. Nazadnje govorim tudi o tem, kako lahko s skupnimi močmi odpravita slabo komunikacijo in začneta v svoji zvezi uživati in se počutiti izpolnjena.« Naj gre za resne težave ali za odpravo občasnih drobnih nesporazumov – to je branje, ki je vsakemu paru lahko v korist.

Recenzija Bukla

Aaron Temkin Beck (1921) je ameriški psihiater in utemeljitelj t. i. kognitivne terapije. Pri svoji dolgoletni praksi in reševanju konfliktov v medosebnih odnosih je ugotovil, da večina sporov med partnerjema temelji na napačni interpretaciji posameznih dogodkov in dejanj, kar ima za posledico poglabljanje konflikta, ta pa na koncu, če ni ustrezno razrešen, lahko vodi tudi v razpad razmerja. Nesrečnim parom Beck pomaga z uvidom v te napačne interpretacije, saj jim na konkretnih primerih pokaže, kaj je njihov partner dejansko mislil z določeno potezo in izjavo (ne glede na to, da si mislimo, da dobro poznamo svojega partnerja, nam njegove izjave in način izjavljanja dejansko ne dajejo neposrednega vpogleda v to, kaj dejansko misli), s čimer poskuša razvezovati vozle, ki so zapletli komunikacijo pri vsakdanjih življenjskih zadevah, in poskuša izboljšati ter uglasiti njihovo sposobnost pravilno videti, slišati in razumeti partnerjeve signale. Pri tem Beck v pričujoči knjigi iz leta 1988, ki je med njegovimi najbolj znanimi in natančno izpisanimi, poudarja, da morata partnerja v vsakdanjem odnosu izhajati iz pozitivnih predpostavk njunega razmerja, na temelju katerih je to običajno tudi nastalo, kar naj bi že v osnovi preprečilo takojšnje katastrofične interpretacije posameznih partnerjevih potez. Delo, ki je poleg tega polno tudi praktičnih primerov, ima vse možnosti, da tudi pri nas postane pomemben priročnik za urejanje neskladij v partnerskih pa tudi drugih razmerjih.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...